Ciasto bananowe - prosty przepis na deser. Po prostu wymieszaj składniki i do piekarnika

Przepis na ciasto bananowe, które jest łatwe, tanie, delikatne i wilgotne? Proszę bardzo. Ten deser zrobisz niema z zamkniętymi oczami, a smak skradnie serca dosłownie każdemu. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawusi, nie kłamię.

Ciasto bananowe to chyba najłatwiejszy deser, jaki istnieje i z jego wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko (oczywiście pod okiem dorosłych). Ciasto bananowe z tego przepisu wychodzi mięciutkie, wilgotne i pyszne tak, że najlepiej od razu zrobić dwa. Tutaj nie ma żadnych magicznych zaklęć, wymyślnych składników ani trików. Czysta prostota. 

Zobacz wideo

Proste ciasto bananowe - hop, hop i do piekarnika

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450 (mąka tortowa),
  • 3 większe, mocno dojrzałe banany,
  • ok. 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • ok. 60 g masła (należy je roztopić),
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki białej czekolady,
  • opcjonalnie kilka orzechów. 

Ciasto bananowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej włóż banany i porządnie rozgnieć je widelcem na papkę.
  2. Do miski z bananami wbij jajka, dodaj cukier i zacznij całość mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  3. Dodaj olej i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce lub posiekaną na małe kawałki. Dodaj także posiekane orzechy, jeśli ich używasz.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej na nią ciasto i wyrównaj wierzch. Dodatkowo możesz położyć kilka plastrów banana dla dekoracji.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka.

Takie ciasto to idealny deser do popołudniowej kawki lub po prostu jako słodka przekąska, kiedy chodzą za tobą łakocie. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta łyżkę ciemnego kakao. Wówczas ciasto będzie miało przyjemną, czekoladową nutę i będzie jeszcze smaczniejsze.

Najlepszy owoc w ciastach to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.