Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis na ciasto na pizzę, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Każdy się dziwi, że to nie pizza z pizzerii.
Ciasto na pizzę - gotowe w kilka minut
Składniki:
- ok. 30 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390),
- ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- opcjonalnie szczypta suszonego oregano.
Domowa pizza - sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj.
- Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
- Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
- Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
- Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
- Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.
Oczywiście możesz dodać składniki, jakie tylko chcesz, lub jakie zalegają ci w lodówce. Opcji jest masa i każdego dnia możesz spróbować innej pizzy. Miłą rzeczą jest to, że takie gotowe ciasto na pizzę możesz spokojnie zamrozić lub przechować w lodówce do następnego dnia.