-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej
Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej
Kluski leniwe to tak kultowe danie, że ich smak z pewnością jest znany w każdym domu. W klasycznym przepisie, po ich uformowaniu lądują one do garnka z wrzątkiem i tam nabierają smaku. Tym razem ich przyrządzenie różni się od tego sposobu. Przyda się za to patelnia.
Smak tego dania doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Robiła je nie tylko moja mama, ale i babcia i zawsze wychodziło wyśmienicie. Niedawno jednak dowiedziałam się, że nawet to danie doczekało się nowej wersji. Okazuje się, że można je zrobić całkowicie inaczej, a dalej smakuje obłędnie. Sekretem tej potrawy nie tylko są proporcje i odpowiednie składniki. Ważny jest również myk z patelnią.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Klasycznym i wszystkim znanym przepisem są kluski leniwe, które po uformowaniu zawsze trafiają do gotującej się i osolonej wody. Istnieje jednak przepis i sposób, który sprawia, że woda nie będzie potrzebna, a zamiast niej kluski trafiają prosto na patelnię, gdzie zyskują złoty kolor i chrupiącą skórkę.
Przepis na kluski leniwe bez gotowania
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła,
- olej roślinny lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania
- Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub praską do ziemniaków. Umieść w większej misce, a następnie w garnuszku roztop dwie łyżki masła i lekko przestudzone dodaj do twarogu.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w innej miseczce i odstaw.
- Masę serową dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki. Dodaj do niej szklankę mąki pszennej, cukier i sól. Ponownie wszystko z sobą mieszamy.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna, dodaj ją do reszty składników i wymieszaj całość łyżką.
- Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich ułóż na stolnicy i roluj z nich wałki. Następnie pokrój z nich kluski o długości około 3 cm. Pokrojone ciasto oprósz mąką i przenieś na talerz.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim kluski. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Usmażone kluski przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz do tego wykorzystać śmietankę z cukrem, lub smażoną cebulkę z bułką tartą.