Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej

Kluski leniwe to tak kultowe danie, że ich smak z pewnością jest znany w każdym domu. W klasycznym przepisie, po ich uformowaniu lądują one do garnka z wrzątkiem i tam nabierają smaku. Tym razem ich przyrządzenie różni się od tego sposobu. Przyda się za to patelnia.

Smak tego dania doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Robiła je nie tylko moja mama, ale i babcia i zawsze wychodziło wyśmienicie. Niedawno jednak dowiedziałam się, że nawet to danie doczekało się nowej wersji. Okazuje się, że można je zrobić całkowicie inaczej, a dalej smakuje obłędnie. Sekretem tej potrawy nie tylko są proporcje i odpowiednie składniki. Ważny jest również myk z patelnią.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Klasycznym i wszystkim znanym przepisem są kluski leniwe, które po uformowaniu zawsze trafiają do gotującej się i osolonej wody. Istnieje jednak przepis i sposób, który sprawia, że woda nie będzie potrzebna, a zamiast niej kluski trafiają prosto na patelnię, gdzie zyskują złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Przepis na kluski leniwe bez gotowania

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • olej roślinny lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub praską do ziemniaków. Umieść w większej misce, a następnie w garnuszku roztop dwie łyżki masła i lekko przestudzone dodaj do twarogu.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w innej miseczce i odstaw.
  3. Masę serową dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki. Dodaj do niej szklankę mąki pszennej, cukier i sól. Ponownie wszystko z sobą mieszamy.
  4. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna, dodaj ją do reszty składników i wymieszaj całość łyżką.
  5. Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich ułóż na stolnicy i roluj z nich wałki. Następnie pokrój z nich kluski o długości około 3 cm. Pokrojone ciasto oprósz mąką i przenieś na talerz.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim kluski. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Usmażone kluski przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz do tego wykorzystać śmietankę z cukrem, lub smażoną cebulkę z bułką tartą.
Więcej o: