Racuchy są bardzo smaczne, ale czasem i one stają się dla nas nudne w smaku. Wtedy warto wykorzystać inne sprawdzone przepisy, które są równie smaczne, a czasem nawet i lepsze. Taką recepturę znajdziesz poniżej. Przy najbliższej okazji sięgnij po nią i zaskocz się smakiem.
HCammack /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Na temat placków pisaliśmy niejednokrotnie. Pokazywaliśmy różne sposoby na ich przygotowanie, a także dodatki, z którymi można je podawać. Za każdym razem podkreślaliśmy jak łatwo i szybko można je przyrządzić. Tym razem nie jest inaczej i słodkie placki jogurtowe z borówkami będą gotowe w kilka minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Swoją lekkość i puszystość zawdzięczają jogurtowi greckiemu, a słodkość soczystym borówkom. Oczywiście można je zastąpić innymi słodkimi dodatkami, jednak ten wybór jest najlepszy. Wykorzystanie ich gwarantuje nie tylko pełnię smaku, a także sprawi, że danie będzie świetnie się prezentować.
Przepis na placki jogurtowe z borówkami
Składniki
250 g mąki pszennej,
250 ml jogurtu greckiego,
2 jajka,
30 g masła,
łyżka cukru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
szklanka borówek,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Masło umieść w niewielkim metalowym kubeczku i rozpuść je na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do większej miski wlej chłodniejsze masło, jogurt grecki, wbij jajka i wsyp cukier wraz z cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do wszystkich składników wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą oczyszczoną, dodaj także sól. Zmiksuj produkty do uzyskania jednolitej masy i odstaw je na około 15 minut.
W tym czasie borówki dokładnie przemyj i osusz. Następnie wrzuć je do powstałego ciasta i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być to lody, bita śmietana lub owocowa konfitura.