• Link został skopiowany

Wyrzuciłam przepis na racuchy i zamieniłam je na ten smakołyk. To dodaje im delikatności

Racuchy są bardzo smaczne, ale czasem i one stają się dla nas nudne w smaku. Wtedy warto wykorzystać inne sprawdzone przepisy, które są równie smaczne, a czasem nawet i lepsze. Taką recepturę znajdziesz poniżej. Przy najbliższej okazji sięgnij po nią i zaskocz się smakiem.
Puszyste placki jogurtowe
HCammack /Shutterstock

Na temat placków pisaliśmy niejednokrotnie. Pokazywaliśmy różne sposoby na ich przygotowanie, a także dodatki, z którymi można je podawać. Za każdym razem podkreślaliśmy jak łatwo i szybko można je przyrządzić. Tym razem nie jest inaczej i słodkie placki jogurtowe z borówkami będą gotowe w kilka minut.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Swoją lekkość i puszystość zawdzięczają jogurtowi greckiemu, a słodkość soczystym borówkom. Oczywiście można je zastąpić innymi słodkimi dodatkami, jednak ten wybór jest najlepszy. Wykorzystanie ich gwarantuje nie tylko pełnię smaku, a także sprawi, że danie będzie świetnie się prezentować.

Przepis na placki jogurtowe z borówkami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • szklanka borówek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w niewielkim metalowym kubeczku i rozpuść je na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Do większej miski wlej chłodniejsze masło, jogurt grecki, wbij jajka i wsyp cukier wraz z cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do wszystkich składników wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą oczyszczoną, dodaj także sól. Zmiksuj produkty do uzyskania jednolitej masy i odstaw je na około 15 minut.
  3. W tym czasie borówki dokładnie przemyj i osusz. Następnie wrzuć je do powstałego ciasta i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
  5. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być to lody, bita śmietana lub owocowa konfitura.
Więcej o: