• Link został skopiowany

Chcesz, by rodzina wyszła od ciebie zadowolona? Zrób tę zupę i zobacz, jak proszą o dokładkę

Niektóre dania bardzo szybko zyskują naszą uwagę i stają się naszymi ulubionymi pozycjami. Ta zupa od lat widnieje na listach najsmaczniejszych i mało kto się z tym nie zgodzi. Wiemy, że nieważne kiedy ją przygotujesz, goście, którzy ją zjedzą, będą zachwyceni.
Zupa kalafiorowa
simonidadj /Shutterstock

W kuchni polskiej wyróżnia się wiele zup, które swoim smakiem urzekają nawet największych ich przeciwników. Na szczycie stoi oczywiście rosół, a zaraz za nim można zobaczyć pomidorową, ogórkową lub różnego rodzaju barszcze. Jednak istnieje jeszcze jeden specjał, który przez niektórych jest uważany za najlepszy ze wszystkich. Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze się sprawdza.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa kalafiorowa znana jest na polskich stołach od niepamiętnych czasów. Jest smaczna, aromatyczna, a jej sposób przygotowania jest zadziwiająco prosty. Mało kto potrafi zepsuć to danie, a jeśli tak się dzieje, to musi być to niefortunny przypadek. Niektórzy uważają, że już smaczną potrawę można jeszcze bardziej podkręcić. Jak? Chodzi o trik z patelnią. W klasycznym przepisie wszystkie warzywa gotuje się bezpośrednio w garnku z wodą. Jednak niektórzy przed tą czynnością wolą je podsmażyć. Ich zdaniem wydobywa się wtedy więcej smaku, a zupa staje się lepsza. 

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki

  • 1 duży kalafior, 
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • pół cebuli,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • liście laurowe,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i również go przemyj.
  2. Do większego garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć marchew, seler i pietruszkę, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
  3. Po tym czasie dorzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Cebulę obierz i opal nad ogniem, również wrzuć do wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 15 minut.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z trzema łyżkami kwaśnej śmietany. Tak powstałą mieszankę wlej do wywaru cały czas mieszając.
  5. Na koniec udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.
Więcej o: