W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć, bo smak ma zniewalający

Czy da się zrobić coś smaczniejszego, od popularnych cynamonek? Owszem i nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wymieszać kilka składników, później włożyć do piekarnika, a po odpowiednim czasie wyjąć i się nim rozkoszować. Swoją sławę zawdzięcza pierwszej damie.

Każdy z nas chce dobrze zjeść i nacieszyć się domem pełnym aromatu. Ten przepis sprawi, że nie tylko twój brzuch będzie zadowolony, a także inne zmysły. W Polsce ten przysmak nie jest tak popularny, a to wielka szkoda, bo pewnie by u nas zagościł na dłużej. Jednak skoro już znasz jego przepis, zachęcamy do jego zrobienia.

Zobacz wideo Chrupiący croissant z bananem i nutellą

Monkey bread (małpki chlebek) to amerykański specjał w postaci drożdżowych kuleczek. Swoją sławę zdobył dzięki pierwszej damie Nancy Reagan w latach 80. Ten rodzaj chlebka ma na sobie cukrowo-cynamonową polewę, która w połączeniu z ciastem drożdżowym smakuje obłędnie. Najlepiej upiec go więcej, bo inaczej po kilku minutach może go zabraknąć.

Przepis na małpi chlebek cynamonowy

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 320 g mleka,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka miodu,
  • 10 g drożdży,
  • 20 g cukru białego,
  • szczypta soli,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 200 g cukru brązowego
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski drobno rozdrób drożdże, następnie zalej je mlekiem. Dodaj cukier biały, miód, cukier wanilinowy i jajko. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
  2. Wsyp przesianą przez sitko mąkę do reszty składników, szczyptę soli i dokładnie wyrób na masę. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  3. Następnie odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia.
  4. W czasie gdy ciasto rośnie, rozpuść masło, wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze okrągłe kawałki, każdy z nich powinien mieć wielkość orzecha włoskiego.
  6. Formę z kominek, którą wykorzystuje się do pieczenia babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem.
  7. Bułeczki mocz w rozpuszczony maśle, następnie obtocz je w cukrze z cynamonem i włóż do foremki.
  8. Tak przygotowane ciasto zostaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 40 minut do rumianego koloru.
  10. Po tym czasie wyjmij ciasto i odczekaj 10 minut, aby zdjąć formę.
Więcej o: