-
Haps
-
Jak przygotować
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć, bo smak ma zniewalający
W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć, bo smak ma zniewalający
Czy da się zrobić coś smaczniejszego, od popularnych cynamonek? Owszem i nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wymieszać kilka składników, później włożyć do piekarnika, a po odpowiednim czasie wyjąć i się nim rozkoszować. Swoją sławę zawdzięcza pierwszej damie.
Każdy z nas chce dobrze zjeść i nacieszyć się domem pełnym aromatu. Ten przepis sprawi, że nie tylko twój brzuch będzie zadowolony, a także inne zmysły. W Polsce ten przysmak nie jest tak popularny, a to wielka szkoda, bo pewnie by u nas zagościł na dłużej. Jednak skoro już znasz jego przepis, zachęcamy do jego zrobienia.
Zobacz wideo Chrupiący croissant z bananem i nutellą
Monkey bread (małpki chlebek) to amerykański specjał w postaci drożdżowych kuleczek. Swoją sławę zdobył dzięki pierwszej damie Nancy Reagan w latach 80. Ten rodzaj chlebka ma na sobie cukrowo-cynamonową polewę, która w połączeniu z ciastem drożdżowym smakuje obłędnie. Najlepiej upiec go więcej, bo inaczej po kilku minutach może go zabraknąć.
Przepis na małpi chlebek cynamonowy
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 320 g mleka,
- 1 jajko,
- łyżeczka miodu,
- 10 g drożdży,
- 20 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 100 g roztopionego masła,
- 200 g cukru brązowego
- 10 g cukru wanilinowego,
- łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania
- Do większej miski drobno rozdrób drożdże, następnie zalej je mlekiem. Dodaj cukier biały, miód, cukier wanilinowy i jajko. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Wsyp przesianą przez sitko mąkę do reszty składników, szczyptę soli i dokładnie wyrób na masę. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Następnie odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto rośnie, rozpuść masło, wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze okrągłe kawałki, każdy z nich powinien mieć wielkość orzecha włoskiego.
- Formę z kominek, którą wykorzystuje się do pieczenia babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem.
- Bułeczki mocz w rozpuszczony maśle, następnie obtocz je w cukrze z cynamonem i włóż do foremki.
- Tak przygotowane ciasto zostaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 40 minut do rumianego koloru.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i odczekaj 10 minut, aby zdjąć formę.