Była przebojem PRL-u i zmorą w przedszkolach. Zrób ją w tej wersji, a zapomnisz o nocnych owsiankach

Niektórzy na samo wspomnienie zaczynają biec do łazienki, inni oblizują się ze smakiem. Prawdopodobnie znacząca większość ma z nią jakieś wspomnienia z dzieciństwa, niestety często złe, warto ją więc odczarować. Jak zrobić dobrą zupę mleczną? Spróbuj zrobić ją w wersji wytrawnej.

Zupa mleczna to dla wielu osób smak nieodłącznie kojarzący się z dzieciństwem i, niestety, w sporej części bardzo nieprzyjemnie. Przedszkolanki nie raz wpychały ją dzieciakom na siłę, a mdły smak, zapach ciepłego mleka i kożuch pływający w talerzu zupy skutecznie zniechęcały do konsumpcji. W PRL-u królowała na śniadania, ale i w barach mlecznych, szkolnych stołówkach i przedszkolach. Dziś hitem są nocne owsianki, czyli płatki owsiane zalewane mlekiem lub napojem roślinnym, doprawiane kakao, cynamonem czy owocami i odstawiane na noc do lodówki. Jak odczarować zupę mleczną?

Zobacz wideo Czy na weselach wciąż króluje rosół? "Dla cudzoziemców rosół jest absurdem"

Jak zrobić dobrą zupę mleczną? Nie zapomnij o dodatkach

Zupę mleczną możesz serwować w wersji klasycznej, czyli na słodko z cukrem, ale też wytrawnie. Samo mleko z makaronem i solą albo cukrem nie będzie zachęcające, warto więc do środka wrzucić też kilka dodatków, takich cynamon, wanilia, miód, kasza manna, orzechy czy wiórki kokosowe z kokosowym mlekiem. Możesz też skorzystać z okazji, by opróżnić lodówkę. Do zupy mlecznej możesz wrzucić resztki makaronu gotowanego do rosołu, ale też ryż albo prawdziwą klasykę kuchni PRL-u, czyli lane kluski.

Zupa mleczna wytrawna. Przepis na idealne danie śniadaniowe

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej,
  • sól lub cukier, wanilia i dodatki - do smaku.
Zupa mleczna
Zupa mleczna fot. Tatiana_Pink / shutterstock.com

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowywania lanych klusków. Do miseczki wsyp mąkę, wbij jajka i wymieszaj rózgą lub łyżką. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez żadnych grudek. Powinno być gęstsze niż to do naleśników, konsystencją przypominać gęstą śmietanę.
  2. Do rondelka wlej mleko i zagotuj na małym ogniu. Do ciepłego już mleka dodaj przyprawy, a więc szczyptę soli w wersji wytrawnej lub cukier z wanilią, cynamonem albo pomarańczą w wersji na słodko.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, zacznij bardzo powoli wlewać do środka lane kluski cienką strużką ciasta. Nie mieszaj od razu, odczekaj chwilę, aż ciasto wypłynie. Dzięki temu kluski zachowają swój kształt. Po około minucie wyłącz palnik.
Więcej o: