Z czterech składników robię takie krówki, że mucha nie siada. W sklepie na próżno takich szukać

Wielu z nas jest łasuchami kochającymi słodycze. A przepis na domowe krówki jest właśnie dla takich osób. Te cukierki możemy przygotować tak jak najbardziej lubimy - mogą być kruche albo ciągnące się.

Wśród domowych słodyczy zazwyczaj pojawiają się ciasta - pieczone lub na zimno. Nie przygotowujemy raczej samodzielnie cukierków. A to duży błąd. Bo są o wiele lepsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Podpowiadamy, jak zrobić domowe krówki z czterech składników. 

Zobacz wideo Cukiereczki na babskie ploteczki, czyli domowe krówki

Domowe krówki - przepis. Do ich przygotowania użyjesz tylko czterech składników 

Domowe krówki zaskoczą twoich domowników i gości. Jest to dość niespodziewany deser, który smakuje po prostu obłędnie. Ten polski cukierek z pewnością sprawi radość każdemu, kto po niego sięgnie. Ale jak go przygotować? To banalnie proste. A co najlepsze, potrzebujemy tylko czterech składników. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mleka 3,2 proc., 
  • 100 g masła, 
  • 2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego. 

Jak zrobić krówki w domu? Sposób przygotowania krok po kroku 

Lepszych cukierków niż domowe krówki nie znajdziecie nigdzie indziej. Jeżeli zależy nam na cukierkach ciągutkach, mleko trzeba zamienić na śmietankę 30 proc. Dzięki temu masa będzie bardziej tłusta i ciągnąca. Z kolei jeżeli chcemy krówki kruche, możemy sięgnąć po mleko skondensowane, ale niesłodzone.  

Sposób przygotowania: 

  1. Masło, mleko i oba cukry wkładamy do garnka. 
  2. Wszystkie składniki gotujemy przez około 60-70 minut na średnim ogniu. Należy pamiętać, by cały czas mieszać składniki, bo masa może się łatwo przypalić. 
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze koloru toffi, trzeba zwiększyć ogień i wciąż energicznie mieszać, by nie doprowadzić do przypalenia. 
  4. Jak masa będzie gęsta i kleista, należy szybko przelać ją do niskiego naczynia wysmarowanego olejem i odczekać, aż zastygnie. Nie wolno zwlekać, bo ma tendencję do bardzo szybkiego zastygania. Następnego dnia pokroić w kostkę.  
Więcej o: