Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka

Kotlety po czesku Jakuba Kuronia na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe drobiowe sznycle, jednak nic bardziej mylnego Kotleciki są delikatne, soczyste, ale i tak najlepsza jest panierka. Próżno szukać bułki tartej - tam jest coś dużo pyszniejszego.

Kotlety po czesku Jakuba Kuronia biją na głowę wszelkie drobiowe sznycle lub popularne schabowe. Znany kucharz już wiele razy dawał nam do zrozumienia, że proste przepisy zawsze się sprawdzają. Nie inaczej jest z kotletami po czesku, na które przepis, Kuroń pokazał na jednym ze swoich filmów na TikToku. Film zaczynał się powiedzmy - zwyczajnie, od rozbicia płatów mięsa drobiowego. Jednak kiedy przyszedł czas na panierkę, aż moje kulinarne serce mocniej zabiło. 

Zobacz wideo

Te kotlety nie mają nic wspólnego z banałem. Kuroń poszalał na TikToku

Przepis na kotlety po czesku zakłada użycie mięsa drobiowego, może to być kurczak lub indyk. Oczywiście, jak to bywa z kotletami, czy też sznyclami, mięso należy rozbić tłuczkiem przez folię, by tłuczek nie rozszarpał włókien delikatnego mięsa. Jednak kiedy kucharz zaczął ścierać ziemniaki, nie spodziewałam się, że to właśnie z nich będzie zrobiona panierka. Oprócz ziemniaków były także inne składniki, a efektem końcowym były złociutkie, delikatne i chrupiące zarazem kotlety. 

Kotlety po czesku Jakuba Kuronia - przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 800 g piersi z indyka,
  • 2 starte ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 75 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Filety z piersi pokrój wzdłuż na pół i rozbij na cienkie kotlety. Rób to najlepiej przez folię - to sporo ułatwi. Rozbite mięso lekko oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj panierkę, a w zasadzie ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj tak, jak na placki ziemniaczane. Przełóż do miski. 
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, musztardę (może być dowolna poza francuską) i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Każdy płat mięsa dokładnie zanurz w cieście i połóż na patelnię z dość sporą ilością gorącego oleju. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. 

Tak przygotowane "kotlety w placku ziemniaczanym" to mocny kandydat na króla naszych obiadów. Kuroń podał go z sałatką z pomidorów i ziemniakami z wody. Jednak ty możesz podawać takie kotlety, jak tylko chcesz - świetne będą się łączyły z surówką z kiszonej kapusty lub przeciwne - z lekką sałatą z jogurtem. 

Lepsze są:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.