Kotlety po czesku Jakuba Kuronia biją na głowę wszelkie drobiowe sznycle lub popularne schabowe. Znany kucharz już wiele razy dawał nam do zrozumienia, że proste przepisy zawsze się sprawdzają. Nie inaczej jest z kotletami po czesku, na które przepis, Kuroń pokazał na jednym ze swoich filmów na TikToku. Film zaczynał się powiedzmy - zwyczajnie, od rozbicia płatów mięsa drobiowego. Jednak kiedy przyszedł czas na panierkę, aż moje kulinarne serce mocniej zabiło.
Przepis na kotlety po czesku zakłada użycie mięsa drobiowego, może to być kurczak lub indyk. Oczywiście, jak to bywa z kotletami, czy też sznyclami, mięso należy rozbić tłuczkiem przez folię, by tłuczek nie rozszarpał włókien delikatnego mięsa. Jednak kiedy kucharz zaczął ścierać ziemniaki, nie spodziewałam się, że to właśnie z nich będzie zrobiona panierka. Oprócz ziemniaków były także inne składniki, a efektem końcowym były złociutkie, delikatne i chrupiące zarazem kotlety.
Składniki:
Sposób wykonania:
Tak przygotowane "kotlety w placku ziemniaczanym" to mocny kandydat na króla naszych obiadów. Kuroń podał go z sałatką z pomidorów i ziemniakami z wody. Jednak ty możesz podawać takie kotlety, jak tylko chcesz - świetne będą się łączyły z surówką z kiszonej kapusty lub przeciwne - z lekką sałatą z jogurtem.