Szukasz inspiracji na rozgrzewający i pożywny obiad? Zamiast mozolnie składać gołąbki, godzinami stać przy rosole, czy trudzić się z pieczeniami, postaw na soczystą klasykę taplającą się w obłędnym sosie. Poznaj najlepszy przepis na strogonow - idealny na co dzień i od święta.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Strogonow w wersji na bogato - w garnku nie może zabraknąć mięsa i warzyw
Przepis na strogonow to nic innego jak połączenie najlepszej jakości mięsa z solidną porcją kolorowych warzyw. Tak przygotowany gulasz rozpływa się w ustach, syci i pobudza wszystkie zmysły. Kluczem do sukcesu jest wybór składników, brak pośpiechu i dużo przypraw, które wzbogacą nasze danie i dadzą obłędnie smaczny efekt. To danie jednogarnkowe może wydawać się wymagające, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka.
Najważniejsze w strogonowie jest mięso - warto zatem wybrać polędwicę wołową lub rostbef. Kawałki powinny być świeże, dobre jakościowo, i co najważniejsze, pozbawione żyłek. Niezbędne są także warzywa - ogórki kiszone, cebula, pieczarki i papryka czerwona. Gdy mamy już wszystkie produkty, można przejść do smażenia - wszystko wrzucamy w odpowiedniej kolejności do garnka, a reszta robi się dosłownie sama.
Najlepszy strogonow na wołowinie. Przepis na obłędne danie jednogarnkowe
Składniki:
- 500 g wołowiny - polędwicy lub rostbefu,
- czerwona papryka,
- kilka pieczarek,
- cebula,
- dwa ogórki kiszone,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- 350 ml wody,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- kminek,
- łyżka musztardy,
- słodka papryka,
- dwa ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na plastry, a następnie na niewielkie paski lub w kostkę.
- Teraz pora na marynatę - połącz odrobinę oleju, musztardę, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku, sól, dwa drobno posiekane ząbki czosnku pieprz i majeranek. Wszystko wymieszaj, a następnie wmasuj w mięso. Marynuj przez minimum dwie godziny w lodówce. Wskazówka - mięso można marynować też przez całą noc, będzie wtedy znacznie bardziej aromatyczne i kruche.
- Po tym czasie oprósz mięso mąką i smaż na dobrze rozgrzanym oleju - wrzucenie mięsa na gorącą taflę, sprawi, że wszystkie soki pozostaną w kawałkach, przez co danie będzie bardzo smaczne.
- Gdy mięso się ładnie smaży, przygotuj warzywa. Pokój pieczarki, ogórki, cebulę i paprykę. Po pięciu minutach mieszankę warzyw wrzuć do wołowiny.
- Podsmaż składniki przez kilka minut, po czym zalej je wodą i dodaj dwie łyżki koncentratu.
- Teraz pora na przyprawy - do naczynia wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ponad godzinę.
- Po tym czasie spróbuj mięsa oraz warzywa i ewentualnie dopraw danie. Wskazówka - większe kawałki mięsa mogą potrzebować nieco dłuższego gotowania. Wówczas wydłuż czas o kolejne 15 minut, smacznego!