• Link został skopiowany

Zawsze szykuję strogonow, gdy pogoda nieco się psuje. To danie rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły

Strogonow to danie, które w pochmurne dni gości w wielu domach. Z naszym przepisem klasyka wystrzeli na wyżyny smaku, a wszystko to za sprawą najlepszej jakości mięsa i aromatycznych dodatków. Tu nie ma miejsca na oszczędzanie - w garnku musi znaleźć się solidna porcja kolorowych warzyw, treściwa wkładka i sporo przypraw.
Strogonow
Piotr Krzeslak /Shutterstock

Szukasz inspiracji na rozgrzewający i pożywny obiad? Zamiast mozolnie składać gołąbki, godzinami stać przy rosole, czy trudzić się z pieczeniami, postaw na soczystą klasykę taplającą się w obłędnym sosie. Poznaj najlepszy przepis na strogonow - idealny na co dzień i od święta. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Strogonow w wersji na bogato - w garnku nie może zabraknąć mięsa i warzyw

Przepis na strogonow to nic innego jak połączenie najlepszej jakości mięsa z solidną porcją kolorowych warzyw. Tak przygotowany gulasz rozpływa się w ustach, syci i pobudza wszystkie zmysły. Kluczem do sukcesu jest wybór składników, brak pośpiechu i dużo przypraw, które wzbogacą nasze danie i dadzą obłędnie smaczny efekt. To danie jednogarnkowe może wydawać się wymagające, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka. 

Najważniejsze w strogonowie jest mięso - warto zatem wybrać polędwicę wołową lub rostbef. Kawałki powinny być świeże, dobre jakościowo, i co najważniejsze, pozbawione żyłek. Niezbędne są także warzywa - ogórki kiszone, cebula, pieczarki i papryka czerwona. Gdy mamy już wszystkie produkty, można przejść do smażenia - wszystko wrzucamy w odpowiedniej kolejności do garnka, a reszta robi się dosłownie sama. 

Najlepszy strogonow na wołowinie. Przepis na obłędne danie jednogarnkowe 

Składniki: 

  • 500 g wołowiny - polędwicy lub rostbefu,
  • czerwona papryka, 
  • kilka pieczarek,
  • cebula, 
  • dwa ogórki kiszone, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia, 
  • 350 ml wody,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kminek,
  • łyżka musztardy, 
  • słodka papryka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • majeranek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso pokrój na plastry, a następnie na niewielkie paski lub w kostkę. 
  2. Teraz pora na marynatę - połącz odrobinę oleju, musztardę, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kminku, sól, dwa drobno posiekane ząbki czosnku pieprz i majeranek. Wszystko wymieszaj, a następnie wmasuj w mięso. Marynuj przez minimum dwie godziny w lodówce. Wskazówka - mięso można marynować też przez całą noc, będzie wtedy znacznie bardziej aromatyczne i kruche.
  3. Po tym czasie oprósz mięso mąką i smaż na dobrze rozgrzanym oleju - wrzucenie mięsa na gorącą taflę, sprawi, że wszystkie soki pozostaną w kawałkach, przez co danie będzie bardzo smaczne. 
  4. Gdy mięso się ładnie smaży, przygotuj warzywa. Pokój pieczarki, ogórki, cebulę i paprykę.  Po pięciu minutach mieszankę warzyw wrzuć do wołowiny. 
  5. Podsmaż składniki przez kilka minut, po czym zalej je wodą i dodaj dwie łyżki koncentratu. 
  6. Teraz pora na przyprawy - do naczynia wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ponad godzinę. 
  7. Po tym czasie spróbuj mięsa oraz warzywa i ewentualnie dopraw danie. Wskazówka - większe kawałki mięsa mogą potrzebować nieco dłuższego gotowania. Wówczas wydłuż czas o kolejne 15 minut, smacznego!
Więcej o: