Szczaw to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Rośnie dziko w ogrodach, na łąkach i nad brzegami rzek. Wiosną warto wybrać się na spacer w poszukiwaniu tej prozdrowotnej rośliny. Można z niej bowiem przyrządzić wyśmienity i sycący posiłek. Jak w prosty sposób zrobić zupę szczawiową? Wyjaśniamy!
Nie tak łatwo o szczaw w sklepach i supermarketach, jednak wprawne oko bez problemu zauważy pnące się ku górze rośliny w ogrodzie czy na zarośniętych łąkach. Wiosna to idealny czas na zajadanie się nim. Roślina ta stanowi cenne źródło m.in. błonnika pokarmowego, witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. To też świetny sposób na naturalne pozyskanie jodu, manganu, fluoru, cynku, miedzi i żelaza. Wszystkie wymienione wartości odżywcze znajdziecie w pysznej zupie szczawiowej.
Składniki:
Umieść w garnku surowe mięso, po czym zalej je wodą, dopraw solą i zagotuj. Szumy, które pojawią się na powierzchni wody, możesz śmiało wyrzucić przy pomocy łyżki cedzakowej. Zmniejsz ogień i dopraw wywar liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość na małym ogniu przez godzinę.
W kolejnym kroku dodaj do zupy obrane warzywa i gotuj je przez kolejne pół godziny, aż staną się miękkie. Po tym czasie wyjmij je z wywaru. Szczaw dokładnie opłucz, a następnie odetnij z niego ogonki. Pozostałą część warzywa drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Kontynuuj gotowanie, aż liście zbrązowieją.
Do opakowania ze śmietaną wlej odrobinę zupy. Zamieszaj, a potem przelej całość do rondla i połącz z resztą składników. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu wedle potrzeby. Na dnie głębokich talerzy umieść ugotowane i pokrojone ziemniaki, a także ugotowane na twardo, podzielone w ćwiartki jajka. Zalej dodatki gotową zupą szczawiową i ciesz się wyśmienitym posiłkiem. Smacznego!