Zupa szczawiowa to prosty i arcy tani pomysł na smaczny obiad. Wiosną robię ją non stop

Zupa szczawiowa doskonale sprawdzi się na wiosenny obiad. Koniecznie przyrządź ją na bazie świeżego szczawiu - dzięki temu danie nabierze lekko kwaskowego, obłędnie pysznego smaku. Warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Szczaw to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Rośnie dziko w ogrodach, na łąkach i nad brzegami rzek. Wiosną warto wybrać się na spacer w poszukiwaniu tej prozdrowotnej rośliny. Można z niej bowiem przyrządzić wyśmienity i sycący posiłek. Jak w prosty sposób zrobić zupę szczawiową? Wyjaśniamy!

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa ze świeżego szczawiu to wiosenny hit na obiad. Jest szybka, prosta i tania

Nie tak łatwo o szczaw w sklepach i supermarketach, jednak wprawne oko bez problemu zauważy pnące się ku górze rośliny w ogrodzie czy na zarośniętych łąkach. Wiosna to idealny czas na zajadanie się nim. Roślina ta stanowi cenne źródło m.in. błonnika pokarmowego, witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. To też świetny sposób na naturalne pozyskanie jodu, manganu, fluoru, cynku, miedzi i żelaza. Wszystkie wymienione wartości odżywcze znajdziecie w pysznej zupie szczawiowej.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 500 g mięsa drobiowego na wywar,
  • 450 g świeżego szczawiu,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 1 pęczek włoszczyzny: seler, por, marchew,
  • 1 duża cebula biała,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: jajka i ziemniaki do wyłożenia na talerz.

Aromatyczna zupa szczawiowa. Sposób przygotowania

Umieść w garnku surowe mięso, po czym zalej je wodą, dopraw solą i zagotuj. Szumy, które pojawią się na powierzchni wody, możesz śmiało wyrzucić przy pomocy łyżki cedzakowej. Zmniejsz ogień i dopraw wywar liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość na małym ogniu przez godzinę.

W kolejnym kroku dodaj do zupy obrane warzywa i gotuj je przez kolejne pół godziny, aż staną się miękkie. Po tym czasie wyjmij je z wywaru. Szczaw dokładnie opłucz, a następnie odetnij z niego ogonki. Pozostałą część warzywa drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Kontynuuj gotowanie, aż liście zbrązowieją. 

Do opakowania ze śmietaną wlej odrobinę zupy. Zamieszaj, a potem przelej całość do rondla i połącz z resztą składników. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu wedle potrzeby. Na dnie głębokich talerzy umieść ugotowane i pokrojone ziemniaki, a także ugotowane na twardo, podzielone w ćwiartki jajka. Zalej dodatki gotową zupą szczawiową i ciesz się wyśmienitym posiłkiem. Smacznego!

Czy chętnie zajadasz się zupą szczawiową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.