Wiosenne menu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Na talerzach goszczą różnorodne i kolorowe warzywa takie jak szparagi, ziemniaki, szpinak, rzodkiewki, ogórki i wiele, wiele innych smakowitości. Dzisiaj pod lupę bierzemy jednak młodą kapustkę, którą wystarczy zasmażyć z dodatkami, by smakowała lepiej niż nie jeden specjał z restauracji.
Wiosna wkroczyła do kuchni, a także na bazary i do lokalnych warzywniaków, gdzie półki uginają się od rozmaitych dóbr. Grzechem byłoby nie wykorzystać tych wszystkich obłędnych produktów. Z naszym przepisem poznasz najprostszy sposób na młodą kapustę zasmażaną, która smakuje równie dobrze, jak ta od babci. Jej sekretem są bowiem dodatki - bez nich lepiej nawet nie zaczynać gotowania.
Młoda kapusta nie lubi przekombinowania, jednak solo także nie smakuje wybitnie. Warzywo warto więc wzbogacić o chrupiące, słone skwarki z boczku, a także sok z cytryny, masło i solidną porcję świeżo mielonego pieprzu. Na koniec wszystko zdobimy posiekanym pęczkiem koperku i już można się zajadać najlepszym, wiosennym daniem w swojskiej wersji. Szczegółowy przepis krok po kroku zdradzamy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania: