Makaron domowy - przepis babci Teresy. W rosole czy pomidorówce nie ma sobie równych

Makaron domowy nie ma sobie równych. A zrobiony z przepisu babci - tym bardziej. Teraz większość z nas idzie na łatwiznę i kupuje makaron w sklepie, jednak uwierzcie, to nie jest ten smak.

Babcia nauczyła mnie robić ten makaron, gdy byłam jeszcze nastolatką. Teraz, po latach, jestem więc w tym mistrzynią. Gdy gotuję rosół lub pomidorówkę z domowym makaronem, ustawiają się kolejki po dokładkę. Oto przepis babci na domowy makaron, do którego stosuję się od lat. 

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Makaron domowy - przepis babci. Warto tym razem odpuścić zakupy w sklepie 

Domowy makaron robimy coraz rzadziej. Nic dziwnego, na nic nie mamy czasu. Warto jednak choć raz na jakiś czas wygospodarować dłuższą chwilę, by przygotować samodzielnie makaron. Oto przepis, który przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.  

Składniki: 

  • mniej niż 400 g drobnej, pszennej mąki, 
  • 4 świeże jajka
  • 4 łyżki wody albo mleka, 
  • łyżka oleju roślinnego, 
  • szczypta soli. 

Jak zrobić domowy makaron, by smakował wyjątkowo? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Na stolnicę wysyp mąkę. Wbij jajka, dodaj wodę oraz łyżkę oleju i sól. Energicznie zagniataj ciasto. Nie martw się, że jest twarde. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. 
  2. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą lub ściereczką i odłóż do lodówki na pół godziny. 
  3. Po tym czasie ciasto znów przełóż na stolnicę (wcześniej lekko oprósz ją mąką) i podziel na kilka części. Każdą z części cienko rozwałkuj i podziel na kilka pasów równej szerokości. Pasy połóż jeden na drugim i wycinaj z nich cienkie nitki.  
  4. Wycięty makaron rozłóż tak, by nitki nie były ze sobą sklejone. Kiedy makaron delikatnie podeschnie, wrzucaj go na osolony wrzątek.  
  5. Domowy makaron gotuj przez około trzy minuty. Podawaj z ulubioną zupą. Smacznego! 
Więcej o: