Kapusta jest dobra na wszystko! Wiosną zaskocz tym lekkim przepisem z kapuchą w roli głównej

Kapustę jadali już pierwsi Piastowie, a królowa Bona rozpowszechniła ją w całym kraju. Jej zbawienny wpływ na zdrowie opisywano nawet w starożytności. Dziś wiemy, że jest to prawdziwa bomba witamin, a po zimie idealnie wprowadzić ją do obiadowego menu. Tym lekkim przepisem zachwycisz całą rodzinę.

Wiosna to początek sezonu na młodą kapustę, pojawi się na lokalnych bazarkach już w maju. O tej porze roku warto uzupełnić braki cennych składników odżywczych po zimie. Młoda, o delikatnym smaku i obłędnie pachnąca sprawdzi się w tym zadaniu idealnie. Spróbuj prostego przepisu na kapuśniak z młodej kapusty.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Kapusta na przestrzeni wieków

Obecnie to wartościowe warzywo dostępne jest na całym świecie. Warto wiedzieć, że jego uprawę prowadzono już w starożytności. Historyk i pisarz rzymski Pliniusz Starszy opisał co najmniej 12 różnych odmian, a najsłynniejszy rzymski pisarz Katon, wychwalał jej zbawienne właściwości dla ludzkiego organizmu. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Kapuśniak czy barszcz, pojawiały się już na stołach Rzepichy i Piasta. W XVII wieku, kiszona kapusta chroniła marynarzy przed różnymi chorobami, a jej spożywanie zapobiegało szkorbutowi i wzmacniało także system odpornościowy. Do dziś w Charsznicy (położona w woj. małopolskim) odbywają się Charsznickie Dni Kapusty, a miasto uznane zostało za kapuścianą stolicę Polski.

Największe zalety kapusty

To jeden z produktów zaliczanych do tak zwanych superfoods, żywności wyróżniającej się wysoką zawartością składników odżywczych. Kapusta ma cudowne właściwości odchudzające dzięki niskiej kaloryczności. W 100 gramach młodej kapusty kryje się jedyne 25 - 40 kalorii. Zawiera witaminy z grupy A, E, K, B, a także gigantyczną dawkę witaminy C. Liście kapusty mają w sobie mnóstwo kwasu foliowego oraz żelaza. Dodatkowo jest źródłem minerałów takich jak potas, wapń czy żelazo. W młodym warzywie znajduje się dużo błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego oraz flawonoidów wzmacniających naczynia krwionośne.

Młoda kapusta w tej postaci smakuje wybornie

Kapusta czasami bywa ciężkostrawna, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, do przyrządzenia potrawy warto dodać majeranek, koper włoski lub kminek. Spróbuj przepisu na lekki kapuśniak z młodej kapusty idealny podczas wiosennych obiadów.

Składniki:

  • Główka kapusty średniej wielkości,
  • 3 marchewki, 
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1,5 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1/2 pęczka koperku.

Jak zrobić zupę z kapusty? Łatwo i przyjemnie!

Z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki, wykrój głąb i poszatkuj ją. Umyte i obrane warzywa pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cebulę oraz pozostałe warzywa poza ziemniakami i cały czas mieszając, smaż przez około dwie minuty. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut, dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez następne kilka minut.

Następnie dodaj ziemniaki i zupę gotuj do ich miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podczas wrzenia dodaj posiekany koperek, wymieszaj i odstaw na dwie, trzy minuty. Zupę można podawać z chlebem.

Najlepsza wiosenna zupa, to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.