Ta surówka do obiadu przyćmi nawet najlepsze mielone czy schabowe. Łącze trzy warzywa i jest rewelacja

Czasami najprostsze rozwiązania są tym najsmaczniejszymi, właśnie dlatego zdradzamy dziś przepis na najlepszą surówkę do obiadu. W składzie znajdziemy jedynie cztery składniki, jednak kompozycję wiosennych warzyw podrasuję kremowy i wyrazisty sos. Taka surówka będzie smakować lepiej niż danie główne!

Surówka wiosenna to nie tylko młoda kapusta, mizeria i miks zielonych sałat. Zamiast stawiać na klasykę, postaw na ciekawą kompozycję, która nie tylko kusi smakiem, ale i apetyczną prezencją. Największym atutem jest jednak łatwe przygotowanie i krótka lista składników. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ta surówka do obiadu zniknie z talerzy ekspresowo 

Najłatwiejsze przepisy wcale nie muszą kojarzyć się z nudą i nieciekawym smakiem. Ten przepis na obłędną surówkę do obiadu jest idealnym przykładem, że powiedzenie "mniej, znaczy więcej" idealnie sprawdza się w kuchni. Taki dodatek do posiłku to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także solidny zastrzyk witamin. W składnie na próżno szukać drogich, czy wymyślnych produktów - jest swojsko, smacznie i zdrowo. 

Sekretem smaku jest główny składnik. Ogórek o którym mowa doskonale komponuje się z kukurydzą konserwową i czerwoną cebulą. To jednak nie koniec dodatków - kluczem do sukcesu jest także hojna porcja koperku i kremowy dressing, który doskonale połączy wszystkie produkty. Na tym kończy się cała filozofia, a surówka może wylądować na talerzach. Polecamy serwować ją z tradycyjnymi mielonymi, schabowymi czy kotletami z kurczaka. 

Wiosenna surówka do obiadu - wystarczą jedynie cztery składniki i sos

Składniki: 

  • 10 ogórków gruntowych,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • czerwona cebula,
  • 4 łyżki posiekanego koperku.

Kremowy dressing:

  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy najlepiej Dijon,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki starannie umyj i osusz. Utnij końcówki i pokrój warzywa na grubsze plasterki. 
  2. Pokrojone ogórki przełóż do miski i połącz z pokrojoną w piórka cebulą, odcedzoną z zalewy kukurydzą i posiekanym koperkiem. 
  3. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. 
  4. Teraz pora na kremowy sos. W mniejszej misce połącz jogurt grecki, majonez, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - sól i pieprz. Dresing starannie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się ładnie połączyły. 
  5. Sos przelej do miski z warzywami, wymieszaj składniki i gotowe. Taką surówkę można zaserwować do obiadu, na grilla czy solo, jako zdrową przekąskę. 
Która z wiosennych surówek smakuje ci najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.