Tofu kojarzyłam z nudą, dopóki nie poznałam tych obłędnych przepisów. Na mojej liście króluje potrawka

Szukasz zdrowej alternatywy dla typowych mięsnych obiadów? Tofu sprawdzi się w tej roli doskonale, jednak bez obaw - w naszych przepisach nie ma nudy! Wegański rarytas wystarczy odpowiednio zaserwować i zadbać o marynatę lub przyprawy, które gwarantują prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Jeśli dotychczas tofu kojarzyło ci się z nudnym, wegańskim daniem pozbawionym smaku, to czas na zmiany. Ten zdrowy i lekki produkt, można przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak dziś skupimy się na obiadowych faworytach, które z pewnością zaskoczą nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Obiad z tofu nie musi być nudny. Zadbaj o szczegóły, a każdy poprosi o dokładkę 

Tofu to sojowy produkt otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, który może na pierwszy rzut oka do złudzenia przypominać twaróg. Składnik jednak znacznie różni się od polskiego nabiału smakiem i składem. Można wyczarować z niego wiele obłędnych dań od tofucznicy, która czasami smakuje lepiej niż jajka, po desery jak np. kremowy mus z dodatkiem czekolady. Dzisiaj skupimy się jednak na obiadach, które śmiało zastąpią mięsne kąski. 

Wśród obiadów z tofu warto wyróżnić wszelakie bowle, które łączą rozmaite smaki, kolory i aromaty. Do takiej miski rozmaitości można dodać np. ryż, miks świeżych warzyw np. zielone liście, awokado, pomidorki czy ogórka. Głównym składnikiem jest jednak tofu, które wystarczy wcześniej zamarynować w sosie sojowym połączonym np. z syropem klonowym. Później tylko smażymy i gotowe. Takie tofu można skomponować oczywiście z dowolnymi dodatkami i przyprawami takimi jak czosnek granulowany lub chilli. 

Smacznym daniem z tofu będzie też potrawka, makaron w pomidorach, chilli con carne, curry, kanapki, sałatki czy panierowane tofu, które może śmiało zastąpić kurczaka lub kotleciki. 

Tofu w tym wydaniu to przepis na najlepszy obiad na wiosnę

Składniki na chilli con carne z tofu:

  • 150-200 g tofu wędzonego,
  • pół czerwonej cebuli,
  • papryka czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • pół puszki fasolki czerwonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • chilli,
  • papryka wędzona, 
  • kolendra lub natka pietruszki,
  • ryż do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od podsmażenia wcześniej pokrojonych w kostkę warzyw - cebuli i papryki.
  2. Gdy warzywa nabiorą kolorów, dodaj na patelnię rozdrobnione w rękach tofu i wszystkie przyprawy. Wskazówka - tofu zastąpi w ten sposób tradycyjnie wykorzystywane w tej potrawie mięso mielone. 
  3. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i fasolę. 
  4. Na koniec zalej wszystko passatą. 
  5. Duś przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie danie udekoruj kolendrą i serwuj z ryżem, smacznego!
Które danie z tofu jest twoim ulubionym?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.