Pampuchy, parowańce, pyzy bez farszu, kluski na parze, parzaki, parowce czy ruchańce - nieważne, pod jaką nazwą je znasz, dobrze wiesz, że te puszyste smakołyki nie mają sobie równych. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Lekka, miękka konsystencja i delikatnie drożdżowy smak sprawiają, że jest to jedna z częściej przyrządzanych w Polsce potraw.
Przepis na pampuchy jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Przyrządzenie chmurkowych klusek nie powinno więc nastręczyć żadnych problemów. Gotowe pyzy możesz zaserwować w wersji wytrawnej - polane sosem pieczeniowym, w towarzystwie mięsa i warzyw - lub na słodko. Możliwości kulinarnych jest w tym przypadku wiele.
Składniki na ciasto:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
W małej misce umieść pokruszone drożdże. Wsyp mąkę oraz cukier, a następnie wymieszaj i odczekaj kwadrans, aż zaczyn zacznie "pracować". W międzyczasie do dużej miski przesiej przez sitko mąkę z odrobiną soli. Wlej mleko i wbij dwa jajka. Nie zapomnij o dodaniu roztopionego masła oraz zaczynu drożdżowego.
Dokładnie całość wymieszaj, a w dalszej kolejności wyrób za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż masa stanie się elastyczna, jednolicie gładka i pozbawiona grudek. Uformuj z niej kulę, po czym przełóż ją do miski, przykryj ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia.
Po godzinie przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Podziel kulę na kilkanaście mniejszych części i również uformuj je w równe, małe kulki. Wyłóż je na desce, a na koniec przykryj ściereczką, aby zwiększyły swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko ugotować wodę w garnku ze specjalną nakładką lub naciągniętą pieluchą tetrową. Ułóż na niej kulki i gotuj partiami przez ok. 15 minut. Po tym czasie pampuchy będą gotowe do spałaszowania. Smacznego!