Pampuchy puszyste jak chmurka. Te lekkie kluski na parze wychodzą tak, że o mamo!

Przepis na pampuchy powinien znać każdy miłośnik kuchni polskiej. Te puszyste i lekkie kluski gotowane na parze pasują niemal do wszystkiego - można je zjeść zarówno z mięsem, jak i w wersji na słodko. Przygotowanie ich jest banalnie proste.

Pampuchy, parowańce, pyzy bez farszu, kluski na parze, parzaki, parowce czy ruchańce - nieważne, pod jaką nazwą je znasz, dobrze wiesz, że te puszyste smakołyki nie mają sobie równych. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Lekka, miękka konsystencja i delikatnie drożdżowy smak sprawiają, że jest to jedna z częściej przyrządzanych w Polsce potraw. 

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pampuchy - przepis, który lata temu przekazała mi babcia kucharka. Jest prosty i niezawodny

Przepis na pampuchy jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Przyrządzenie chmurkowych klusek nie powinno więc nastręczyć żadnych problemów. Gotowe pyzy możesz zaserwować w wersji wytrawnej - polane sosem pieczeniowym, w towarzystwie mięsa i warzyw - lub na słodko. Możliwości kulinarnych jest w tym przypadku wiele.

Składniki na ciasto:

  • 35 g świeżych drożdży,
  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru.

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 35 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Domowe pampuchy na obiad. Sposób przygotowania

W małej misce umieść pokruszone drożdże. Wsyp mąkę oraz cukier, a następnie wymieszaj i odczekaj kwadrans, aż zaczyn zacznie "pracować". W międzyczasie do dużej miski przesiej przez sitko mąkę z odrobiną soli. Wlej mleko i wbij dwa jajka. Nie zapomnij o dodaniu roztopionego masła oraz zaczynu drożdżowego. 

Dokładnie całość wymieszaj, a w dalszej kolejności wyrób za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż masa stanie się elastyczna, jednolicie gładka i pozbawiona grudek. Uformuj z niej kulę, po czym przełóż ją do miski, przykryj ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia. 

Po godzinie przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Podziel kulę na kilkanaście mniejszych części i również uformuj je w równe, małe kulki. Wyłóż je na desce, a na koniec przykryj ściereczką, aby zwiększyły swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko ugotować wodę w garnku ze specjalną nakładką lub naciągniętą pieluchą tetrową. Ułóż na niej kulki i gotuj partiami przez ok. 15 minut. Po tym czasie pampuchy będą gotowe do spałaszowania. Smacznego!

Jak lubisz jeść pampuchy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.