Pancakes w tej wersji to śniadaniowy szał. Słodki dodatek i jedna zmiana sprawią, że będą najlepsze

Przepis na pancakes przywędrował zza oceanu i szturmem podbił nasze serca - nie tylko dzieci. Pancakes to coś między naszymi naleśnikami a racuszkami, są delikatne, puszyste i lekko słodkie. Jednak jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i zawojują twoimi śniadaniami. Ważne jest także mleko - lepiej zamienić je na inny składnik.

Pancakes lub pieszczotliwie - pankejki są wymarzonym śniadaniem, słodkim podwieczorkiem lub przekąską do lunch boxa. Nie skłamię, jeśli powiem, że przepis na pancakes jest banalny i nikomu nie sprawi problemu - tu w zasadzie nie ma czego zepsuć, ale smak zawsze można trochę podkręcić. Na blacie leżą banany i wołają o pomstę do nieba? Świetnie - do ciasta na pancakes dodaj dojrzałego banana, a mleko zamień na maślankę. Bliscy będą cię całować po rękach.

Zobacz wideo

Pancakes - przepis na łatwe śniadanie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki, 
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier puder do smaku (pamiętaj jednak, że banany są słodkie),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Bananowe pancakes - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
  5. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Wskazówka: Do takich pankejków możesz dodać łyżkę jasnego kakao lub pełną łyżeczkę ciemnego. Wówczas nie tylko zmienią kolor na jeszcze bardziej apetyczny, lecz także będą zdecydowanie smaczniejsze. Takie śniadanie sprawi, że twój dzień w jednym momencie stanie się lepszy.

Na śniadanie wolę:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.