Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że wykorzystasz tę mieszankę mięs.
istock / grafvision
REKLAMA
REKLAMA
Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, a także na imprezach i różnych uroczystościach. Przepis na tę kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przecież przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Ten przepis jednak postanawia przełamać klasyczne smaki. Dzięki temu ten wywar jest dużo smaczniejszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!
Ta zupa oprócz klasycznych warzyw łączy w sobie różne mięsa, takie jak kurę, cielęcinę oraz wołowinę. Dodatkowo zaskakującym składnikiem, którego nie każdy używa, są pieczarki. Wszystko podane jest w towarzystwie jajka w koszulce, podsmażonej wątróbki i ugotowanych ziemniaków.
Przepis na rosół królewski
Składniki
ćwiartka kury,
kawałek cielęciny,
szponder wołowy,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka gałązek lubczyku,
sól,
2 marchewki,
1 pietruszka,
pół selera,
kilka pieczarek,
kawałek pora,
cebula,
łyżka masła klarowanego.
Składniki do podania
ziemniaki,
jajka,
wątróbka usmażona na maśle,
natka pietruszki.
Sposób przygotowania
Do większego garnka wlej zimną wodę i włóż mięso. Umieść także liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. Pozostaw na średnim ogniu pod przykryciem na około 45 minut.
Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle. Dorzuć do nich pokrojone pieczarki oraz posiekany w kostkę por.
Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Następnie wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem.
Gdy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny powstałe na wierzchu. Pozostaw całość na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
Wątróbkę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym maśle. Na sam koniec przypraw solą.
W rondelku zagrzej wodę z octem. Następnie wbij do niego jajko tworząc jajko w koszulce. Kiedy białko się zetnie, wyłów je, zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj tyle jajek ile porcji będziesz podawać.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
Rosół podawaj z ugotowanymi kartoflami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.