Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim

Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że wykorzystasz tę mieszankę mięs.

Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, a także na imprezach i różnych uroczystościach. Przepis na tę kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przecież przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Ten przepis jednak postanawia przełamać klasyczne smaki. Dzięki temu ten wywar jest dużo smaczniejszy.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!

Ta zupa oprócz klasycznych warzyw łączy w sobie różne mięsa, takie jak kurę, cielęcinę oraz wołowinę. Dodatkowo zaskakującym składnikiem, którego nie każdy używa, są pieczarki. Wszystko podane jest w towarzystwie jajka w koszulce, podsmażonej wątróbki i ugotowanych ziemniaków.

Przepis na rosół królewski

Składniki

  • ćwiartka kury,
  • kawałek cielęciny,
  • szponder wołowy,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • sól,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • kilka pieczarek,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego.

Składniki do podania

  • ziemniaki,
  • jajka,
  • wątróbka usmażona na maśle,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej zimną wodę i włóż mięso. Umieść także liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. Pozostaw na średnim ogniu pod przykryciem na około 45 minut.
  2. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle. Dorzuć do nich pokrojone pieczarki oraz posiekany w kostkę por.
  3. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Następnie wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem.
  4. Gdy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny powstałe na wierzchu. Pozostaw całość na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
  5. Wątróbkę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym maśle. Na sam koniec przypraw solą.
  6. W rondelku zagrzej wodę z octem. Następnie wbij do niego jajko tworząc jajko w koszulce. Kiedy białko się zetnie, wyłów je, zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj tyle jajek ile porcji będziesz podawać.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
  8. Rosół podawaj z ugotowanymi kartoflami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.
Jakie dodatki są najlepsze do rosołu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.