-
Haps
-
Jak przygotować
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim
Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim
Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że wykorzystasz tę mieszankę mięs.
Rosół to tradycyjne polskie danie, które króluje nie tylko na niedzielnych obiadach, a także na imprezach i różnych uroczystościach. Przepis na tę kultową potrawę zna każdy i nie ma w niej nic skomplikowanego. Przecież przez lata w domowym zaciszu korzysta się z jednej sprawdzonej receptury. Ten przepis jednak postanawia przełamać klasyczne smaki. Dzięki temu ten wywar jest dużo smaczniejszy.
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!
Ta zupa oprócz klasycznych warzyw łączy w sobie różne mięsa, takie jak kurę, cielęcinę oraz wołowinę. Dodatkowo zaskakującym składnikiem, którego nie każdy używa, są pieczarki. Wszystko podane jest w towarzystwie jajka w koszulce, podsmażonej wątróbki i ugotowanych ziemniaków.
Przepis na rosół królewski
Składniki
- ćwiartka kury,
- kawałek cielęciny,
- szponder wołowy,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka gałązek lubczyku,
- sól,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- kilka pieczarek,
- kawałek pora,
- cebula,
- łyżka masła klarowanego.
Składniki do podania
- ziemniaki,
- jajka,
- wątróbka usmażona na maśle,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wlej zimną wodę i włóż mięso. Umieść także liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. Pozostaw na średnim ogniu pod przykryciem na około 45 minut.
- Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle. Dorzuć do nich pokrojone pieczarki oraz posiekany w kostkę por.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Następnie wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem.
- Gdy wywar zacznie wrzeć, zbierz szumowiny powstałe na wierzchu. Pozostaw całość na małym ogniu pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
- Wątróbkę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym maśle. Na sam koniec przypraw solą.
- W rondelku zagrzej wodę z octem. Następnie wbij do niego jajko tworząc jajko w koszulce. Kiedy białko się zetnie, wyłów je, zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Przygotuj tyle jajek ile porcji będziesz podawać.
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
- Rosół podawaj z ugotowanymi kartoflami, podsmażoną wątróbką, jajkiem w koszulce oraz posiekaną natką pietruszki.