Łazanki - przepis na tani obiad, który nasyci do wieczora. Wykorzystaj resztki ze spiżarni

Jak zrobić łazanki? Odpowiedź jest jedna: najprościej, jak się da. Przepis na łazanki tak naprawdę przyjmie wszystko, ale dziś będzie klasycznie - zrobimy łazanki z kapustą i grzybami i przy okazji wyczyścimy trochę spiżarnię przed sezonem na wiosenne i letnie przetwory. To obiad za grosze, ale smak warty miliony.

Łazanki to klasyka obiadów naszych babć i mam i chociaż my coraz częściej stawiamy na inne dania z makaronem, to chętnie wracamy do smaków dzieciństwa i niezawodnej prostoty. Przepis na łazanki jest bardzo prosty i naprawdę tani, a co ważne - możesz dowolnie kombinować. Chcesz dodać mięso mielone? Proszę bardzo. A może skwarki z boczku i młodą kapustę? Jak najbardziej. Zawsze podstawą jest makaron. Nie zawsze muszą to być płaskie kwadraty, równie dobrze sprawdzą się na przykład świderki, gdzie farsz cudownie "wkręca się" w charakterystyczne sprężynki. 

Zobacz wideo

Mój ulubiony przepis na łazanki to ten, który często jemy w okresie Bożego Narodzenia. Myślę, że nie ma co się ograniczać do jednego czasu w roku i robić proste i pyszne dania wtedy, kiedy mamy na nie ochotę. Przynieś ze spiżarni kapustę kiszoną i kilka suszonych grzybków. No i nie zapomnij o cebuli i odrobinie smalcu - od razu przypomni ci się babcina kuchnia. 

Łazanki - przepis na tani obiad. To smak dzieciństwa

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu (może być to makaron łazankowy, ale świetnie sprawdzą się także wstążki, kokardki, czy świderki),
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • duża garść suszonych grzybów,
  • 1 większa cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej domowy smalec. 

Obiad z makaronem, czyli pyszne łazanki - sposób wykonania:

  1. Na początku zajmij się kapustą. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - przepłucz ją, jednak ja tego nie praktykuję - wolę, kiedy jest kwaśna.
  2.  Następnie przesiekaj ją, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela i na średnim ogniu ugotuj do miękkości.
  3. Kiedy kapusta się gotuje, zajmij się grzybami - wcześniej warto je namoczyć, najlepiej pomyśleć o tym kilka godzin wcześniej, ale jeśli zalejesz je gorącą wodą, cały proces przygotowania nieco się przyspieszy.
  4. Namoczone suszone grzyby drobno posiekaj, cebulę także posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu. Następnie dodaj grzyby i duś całość, aż z grzybów odparuje woda i apetycznie się przysmażą - to może potrwać nawet 15 minut. Na koniec lekko osól.
  5. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Dodaj ugotowaną kapustę oraz podsmażone grzyby. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj. Łazanki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wskazówka: Jeśli nie masz suszonych grzybów lub zwyczajnie nie masz czasu czekać, aż się namoczą, możesz użyć grzybów mrożonych lub pieczarek albo boczniaków. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulą. Taka wersja także jest przepyszna, a do tego szybsza w wykonaniu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.