-
Haps
-
Jak przygotować
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
Kotlety schabowe to najpopularniejszy element obiadowy. Podawane z ulubionymi dodatkami mogą smakować naprawdę świetnie. Jednak nawet takie klasyki warto czasem zastąpić czymś innym. Naszą propozycję znajdziesz poniżej i to ona zachwyci nie tylko ciebie, a także całą twoją rodzinę.
Poniższy przepis to sposób na mięso schabowe w nowej, zaskakującej odsłonie. Cordon bleu, inaczej nazywane kotletem szwajcarskim nie za często można znaleźć na naszych talerzach. Najczęściej wykonujemy je od święta, szczególnie na uroczystości takie jak komunie i chrzciny. Jednak mogą się świetnie sprawdzić jako zastępstwo klasycznego schabowego.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Jak przygotować ten smakołyk? Na płat mięsa połóż szynkę i ser, a następnie dokładnie je zawiń. Przygotowane kotlety szwajcarskie wysmaż w panierce zrobionej z jajka i bułki tartej na rumiany kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Takie kotlety również dobrze smakują z kiszoną kapustą i kaszą.
Przepis na cordon bleu
Składniki
- 4 sznycle cielęce,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny,
- 4 plastry sera żółtego,
- 4 plastry surowej szynki wędzonej,
- jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso ułóż na drewnianej desce, przykryj folią i rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.
- Następnie kawałki przypraw z obu stron solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny.
- Na każdym kawałku ułóż plaster szynki wędzonej oraz sera żółtego. Złóż je na pół tworząc kieszonkę.
- Do miski wbij jajko i roztrzep je widelcem. Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
- Mięso zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety. Podsmażaj je z dwóch stron na złoty kolor.
- Gotowe przekładaj na talerz, na którym leży ręcznik papierowy.
- Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą lub mizerią.