Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem

Kotlety schabowe to najpopularniejszy element obiadowy. Podawane z ulubionymi dodatkami mogą smakować naprawdę świetnie. Jednak nawet takie klasyki warto czasem zastąpić czymś innym. Naszą propozycję znajdziesz poniżej i to ona zachwyci nie tylko ciebie, a także całą twoją rodzinę.

Poniższy przepis to sposób na mięso schabowe w nowej, zaskakującej odsłonie. Cordon bleu, inaczej nazywane kotletem szwajcarskim nie za często można znaleźć na naszych talerzach. Najczęściej wykonujemy je od święta, szczególnie na uroczystości takie jak komunie i chrzciny. Jednak mogą się świetnie sprawdzić jako zastępstwo klasycznego schabowego.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Jak przygotować ten smakołyk? Na płat mięsa połóż szynkę i ser, a następnie dokładnie je zawiń. Przygotowane kotlety szwajcarskie wysmaż w panierce zrobionej z jajka i bułki tartej na rumiany kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Takie kotlety również dobrze smakują z kiszoną kapustą i kaszą.

Przepis na cordon bleu

Składniki

  • 4 sznycle cielęce,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 4 plastry surowej szynki wędzonej,
  • jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso ułóż na drewnianej desce, przykryj folią i rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.
  2. Następnie kawałki przypraw z obu stron solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny.
  3. Na każdym kawałku ułóż plaster szynki wędzonej oraz sera żółtego. Złóż je na pół tworząc kieszonkę.
  4. Do miski wbij jajko i roztrzep je widelcem. Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
  5. Mięso zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce.
  6. Na patelni rozpuść masło klarowane i na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety. Podsmażaj je z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Gotowe przekładaj na talerz, na którym leży ręcznik papierowy.
  8. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą lub mizerią.
Więcej o: