Taka grochówka, że aż stanie łyżka. Tego przepisu zazdrościła dziadkowi cała wieś

Gdy za oknem nie możemy znaleźć słońca, warto sięgnąć po przepisy, które nam rozgrzeją. Najlepiej wykorzystać do tego najpopularniejsze klasyki, a grochówka się do nich zalicza. Z tego przepisu zawsze wychodzi i każdy sobie ją chwali.

Grochówka to jedno z tych polskich dań, które kojarzą nam się nie tylko z pysznym smakiem, ale także z ciepłem i obiadami u dziadków. Wielu z nas ma swoje ulubione wspomnienia związane z tym daniem, często kojarzące się z domowymi obiadami. W moim domu dziadek, jako mistrz kuchni rodzinnej, często miał swój niezawodny przepis na klasyczną grochówkę, a ta była najsmaczniejszą zupą w okolicy.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

To danie nie tylko rozgrzewało nasze brzuchy, a także zachwycało podniebienia. Dziś chcę pokazać, jak  była ona robiona i co w sobie ma, że tak każdemu smakuje. Zrób ją i oceń, czy jest najlepsza.

Przepis na grochówkę

Składniki

  • 300 g boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół kilo grochu łuskanego,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • pół kilo żeberek wieprzowych,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • suszony majeranek,
  • łyżka mąki pszennej,
  • olej słonecznikowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowywanie zupy zacznij od namoczenia grochu. Zalej go zimną wodą i mocz przez około 3-4 godziny.
  2. Żeberka wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij z płynu i oddziel mięso od kości. Do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek.
  3. Groch odcedź i wrzuć do garnka z gotowym wywarem. Gotuj całość przez około 60 minut do momentu, aż groch stanie się miękki.
  4. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchew i pietruszkę również obierz i pokrój w większą kostkę. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie posyp solą i pieprzem.
  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po wysmażeniu dodaj do wywaru. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.
  6. Gdy gotowany groch stanie się miękki, dodaj do niego pokrojone warzywa, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzuć również mięso.
  7. Na patelni podgrzej niewielką ilość wywaru, dodaj mąkę i olej. W ten sposób przygotuj zasmażkę, którą później wlej do garnka.
  8. Całość gotuj do miękkości ziemniaków i dopraw według uznania.
Lubisz grochówkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.