Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią, ale obiad wychodzi boski

Leniwe to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej. Miękkie, delikatne kluski można podać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Choć przyrządzenie ich nie jest trudne, to wymaga użycia konkretnych składników. Mało kto jednak wie, że niektóre z nich mają swoje zamienniki.

Tradycyjne leniwe przyrządzane są na bazie twarogu, mąki oraz jaj. Niektóre przepisy zakładają również wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, jednak mało która z receptur podaje nam alternatywę dla sera. Jak się jednak okazuje, świetnym zamiennikiem dla tego produktu jest... jogurt grecki. Doskonale sprawdzi się do zrobienia ekspresowych klusek na obiad. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Klasyczne leniwe chowają się przy tym wariancie. Mięciutkie kluski wprost rozpływają się w ustach

Kluski leniwe na jogurcie to doskonały sposób na szybki, lekki i smaczny obiad dla całej rodziny. Jeśli marzą ci się miękkie kluseczki, ale w lodówce brakuje twarogu - jogurtowe leniwe to przysmak dla ciebie. Jogurt grecki bez problemu zastąpi klasyczny twaróg półtłusty, a na dodatek sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Koniecznie podaj je później z roztopionym masłem i podsmażaną cebulką lub z cukrem pudrem i kleksem śmietany. W każdej wersji posiłek będzie pyszny i pożywny.

Składniki:

  • 430 g jogurtu greckiego,
  • 1 duże jajko,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki soli.

Szybkie kluski leniwe z jogurtem. Sposób przygotowania

W misce połącz jogurt grecki z jajkiem. Wymieszaj oba składniki widelcem lub rózgą kuchenną, a następnie do uzyskanej masy dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj całość, po czym uformuj z masy jednolite, elastyczne ciasto.

W zależności od potrzeb możesz do niego dodać nieco więcej mąki, jeśli będzie zbyt rzadkie lub trochę wody w przypadku, gdy masa będzie za bardzo zbita. W kolejnym kroku uformuj ciasto na kształt wałka, który następnie przecinaj po skosie. Uzyskane niewielkie romby oprósz mąką i wrzuć do osolonego wrzątku. Kluski leniwe na bazie jogurtu gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po odcedzeniu zaserwuj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z jakimi dodatkami najchętniej jadasz leniwe?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.