Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów

Przepis na dżem, który dziś wam pokażemy, jest niemal nieznany. Wszyscy doskonale znamy przepisy na dżem truskawkowy, porzeczkowy, a nawet mandarynkowy. Jednak dżem zrobiony z tego owocu bije te wszystkie na głowę. Spróbujesz raz i od tej pory nie będziesz wyobrażać sobie naleśników i gofrów z innym dodatkiem.

Nie każdy wie, że banany to nie tylko przekąska lub dodatek do owsianki, można zrobić z bananów coś tak pysznego, że klękajcie narody. Dżem bananowy to idealny pomysł na słodki dodatek do tostów albo naleśników i gofrów, ale osoby, które miały okazję spróbować takiego dżemu, zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje prosto ze słoiczka jedzony łyżeczką. Przepis na dżem bananowy jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu. Ważny jest jednak jeden dodatek - bananowa lub biała galaretka. 

Zobacz wideo

Dżem lepszy od truskawkowego. Użyj bananów

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych bananów (6-7 sztuk)
  • 2 pełne łyżki galaretki w proszku (białej lub bananowej)
  • czubata łyżka cukru waniliowego, 
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny, 
  • pełna łyżka cukru, 
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
  • trochę wody

Dżem bananowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub szeroki rondel, najlepiej z grubym dnem. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę - wystarczy już ok. 100 ml. Następnie dodaj banany pokrojone na kawałki (wcześniej oczywiście należy je obrać).
  2. Do garnka z bananami dodaj cukier waniliowy, cukier biały oraz  cynamon, jeśli go używasz. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu. 
  3. Kiedy banany już będą gorące, zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego całość na gładką masę. 
  4. Dżem bananowy gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wsyp galaretkę w proszku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 7 minut. 
  5. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.