-
Haps
-
Jak przygotować
- Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
Przepis na dżem, który dziś wam pokażemy, jest niemal nieznany. Wszyscy doskonale znamy przepisy na dżem truskawkowy, porzeczkowy, a nawet mandarynkowy. Jednak dżem zrobiony z tego owocu bije te wszystkie na głowę. Spróbujesz raz i od tej pory nie będziesz wyobrażać sobie naleśników i gofrów z innym dodatkiem.
Nie każdy wie, że banany to nie tylko przekąska lub dodatek do owsianki, można zrobić z bananów coś tak pysznego, że klękajcie narody. Dżem bananowy to idealny pomysł na słodki dodatek do tostów albo naleśników i gofrów, ale osoby, które miały okazję spróbować takiego dżemu, zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje prosto ze słoiczka jedzony łyżeczką. Przepis na dżem bananowy jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu. Ważny jest jednak jeden dodatek - bananowa lub biała galaretka.
Dżem lepszy od truskawkowego. Użyj bananów
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych bananów (6-7 sztuk)
- 2 pełne łyżki galaretki w proszku (białej lub bananowej)
- czubata łyżka cukru waniliowego,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- pełna łyżka cukru,
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
- trochę wody
Dżem bananowy - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel, najlepiej z grubym dnem. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę - wystarczy już ok. 100 ml. Następnie dodaj banany pokrojone na kawałki (wcześniej oczywiście należy je obrać).
- Do garnka z bananami dodaj cukier waniliowy, cukier biały oraz cynamon, jeśli go używasz. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.
- Kiedy banany już będą gorące, zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego całość na gładką masę.
- Dżem bananowy gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wsyp galaretkę w proszku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 7 minut.
- Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.