• Link został skopiowany

Kruche ciasto w kulę i myk do lodówki? Już nie robię tego błędu. Tylko sposób "na Gesslera"

Każdy wie, że kruche ciasto przed rozwałkowaniem i pieczeniem powinno odpocząć w lodówce. Jeśli do tej pory byliście wierni metodzie "na kulkę", zmienię wasze życie. Od kiedy poznałam sposób Mateusza Gesslera (i innych szefów kuchni), nie gotuję inaczej.
Mateusz Gessler tłumaczy, jak chłodzić ciasto kruche, by nie trzeba było męczyć się z wałkowaniem
fot. Mateusza Gesslera: Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl / fot. ciasta: Mitch Shark /Shutterstock / kolaż Haps.pl

Kruche ciasto jest niezastąpione w kuchni. Przygotujemy z niego zarówno mazurka, jak i wykwintne tarty, słodkie ciasteczka do popołudniowej kawki, słone tartaletki na drugie śniadanie. Ogranicza nas praktycznie tylko wyobraźnia i ilość masła, które mamy w lodówce. Gdyby bowiem nie masło, nie byłoby uniwersalnego i pysznego kruchego ciasta. Gdyby nie masło, nie byłoby też problemów z nim związanych. O czym mowa? Oczywiście o pracy z kruchym ciastem. 

Zobacz wideo Kruche ciasto i jabłka. Ten deser zrobi wrażenie

Kruche ciasto trudno się wałkuje? Never ever

Kruche ciasto jest pyszne, nieskomplikowane, uniwersalne, jednak w pewnym momencie przygotowania może przysparzać trudności. Po tym jak już zagnieciemy składniki, ciasto kruche należy włożyć do lodówki, aby odpoczęło i się schłodziło. Co dzieje się w tym czasie? Miło wyobrazić sobie naszą kulę ciasta z drinkiem z palemką, słuchającą smooth jazzu, jednak prawda jest bardziej prozaiczna. Gdy ciasto "odpoczywa", to tak naprawdę pracuje. Gluten zawarty w mące ma czas na uwolnienie się, dzięki czemu ciasto staje się bardziej elastyczne. 

Gdy jednak gluten pracuje, masło próżnuje. Niska temperatura sprawa, że masło, rozgrzane ciepłem rąk i pracą przy wyrabianiu, wraca do swojej twardej i nieprzystępnej formy. Efekt? Po 30 minutach odpoczywania ciasta w lodówce otrzymujemy twardą jak kamień kulę, z którą musimy się srogo namęczyć, aby ją rozwałkować. I tu cały jest ambaras. Latami książki kucharskie, blogi, babcie, ciotki, matki wprowadzały nas w błąd. Nie warto wkładać kuli ciasta do lodówki

Kruche ciasto "na Gesslera"

Podczas jednego z wydarzeń miałam okazję zobaczyć, jak pracuje Mateusz Gessler, który przygotował kilka dań. Jednym z nich był quiche lorraine, do którego bazą jest oczywiście kruche ciasto. Kucharz wyrobionego ciasta nie zwinął jednak w kulkę przed włożeniem do lodówki. Stwierdził, że jest to błąd.

Większość osób zwija w kulkę, ja jednak tak nie robię. Ja robię to tak, jak nauczył mnie szef kuchni i jak robią to kucharze na całym świecie. Z ciasta robię płaski placek i w takiej formie wkładam do lodówki. Dzięki temu ciasto szybko się potem wałkuje, nie trzeba go kroić itd. Nie utrudniajmy sobie życia w kuchni!

Taki sposób schładzania ciasta kruchego w znaczący sposób skraca pracę. Dodatkowo ciasto nie kruszy się i łatwiej wałkuje. Zmarzniętą kulę, aby w ogóle móc z nią pracować, trzeba ponownie nieco wyrobić, by rozgrzać masło. Jeśli jednak ciasto będzie zbyt miękkie, rozpłynie się w piekarniku i nici z pysznych wypieków. Najlepszy przepis na kruche ciasto znajdziesz tutaj: Idealne ciasto kruche z przepiśnika babci. Sekret smaku tkwi w temperaturze i złotej zasadzie 3:2:1.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: