Najprostsze rogaliki z trzech składników. Mąż był gotowy zjeść wszystkie na raz [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Aleksandra Wiśniewska
Wiele osób myśli, że aby zrobić naprawdę dobry deser, trzeba skorzystać ze skomplikowanego przepisu i spędzić wiele godzin w kuchni. Na szczęście wcale tak nie jest, o czym sama się przekonałam, gdy zrobiłam rogaliki z trzech składników. Tak, do ciasta potrzebne są tylko trzy produkty, a czwarty składnik to wybrane nadzienie, którym będziemy smarować rogaliki. Jeśli więc masz trochę czasu - czy to w weekend, czy w tygodniu - zrób te rogaliki trzyskładnikowe. Ja upiekłam aż 50 i niewiele brakowało, by zniknęły jeszcze tego samego dnia.

Rogaliki trzyskładnikowe to jeden z najlepszych wypieków, jaki kiedykolwiek robiłam. Nie dość, że lista produktów jest króciutka, to jeszcze nie ma nic skomplikowanego w ich przygotowaniu. Nawet uformowanie ich w charakterystyczny kształt nie jest trudne, bo wystarczy po prostu je zrolować. To świetny deser, który zasmakuje każdemu i który zniknie w mgnieniu oka. Nawet jeśli zrobisz ich bardzo, bardzo dużo.

Jak zrobić rogaliki z trzech składników? Zaczynamy od przygotowania ciasta

Jego zrobienie jest szybkie i proste. Potrzebne są do niego: mąka pszenna, kwaśna śmietana osiemnastka oraz masło. Masło powinno być zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Należy wcześniej pokroić je w kostkę, dzięki czemu łatwiej będzie później zagniatać ciasto.

Do miski najpierw wsyp mąkę, potem dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, a na końcu śmietanę. Rozdrobnij składniki palcami, a potem szybko zagnieć je w kulę. Ciasto jest dość klejące, dlatego można w zagniataniu pomóc sobie, podsypując je mąką, ale nie za dużo.

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj albo w lodówce na około godzinę, albo w zamrażarce. Jeśli wybierzesz zamrażarkę, to wystarczy, że ciasto spędzi tam około 15-20 minut.

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Ciasto na rogaliki z trzech składników. Jak je rozwałkować?

Gdy ciasto już się schłodzi, wyjmij je z lodówki i podziel na cztery lub pięć części. Najwygodniej po prostu pokroić je nożem. Blat, stolnicę lub silikonową matę posyp mąką. Dzięki temu łatwiej będzie wałkować ciasto. Nie próbuj wałkować całego ciasta, bez podzielenia go na wspomniane wyżej części, bo tylko utrudnisz sobie pracę, a nie o to chodzi w tym przepisie.

Samo ciasto też można trochę podsypać mąką, podobnie jak wałek. To również ułatwia wałkowanie. Ważne, by nie rozwałkowywać go zbyt cienko, bo potem rogaliki w trakcie pieczenia tracą kształt. Uformuj je tak, by powstał okrągły placek. Potem weź ostry nóż (żeby ciasto faktycznie przeciąć, a nie rwać), dobrze sprawdza się też okrągły nóż do pizzy, i potnij rozwałkowany placek najpierw na cztery części, a potem na trójkąty. Powinny być w miarę równe, ale z tym różnie bywa. Od ich wielkości zależy to, ile rogalików ci wyjdzie. Ja zrobiłam 50.

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Na podstawę każdego trójkącika nałóż łyżeczkę wybranego nadzienia. Zalep ciasto, a następnie zroluj od podstawy do czubka. W ten sposób uzyskasz kształt rogalika. Proste, prawda?

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Jak piec rogaliki z trzech składników? Tu nie ma nic trudnego

Rogaliki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy. Rogaliki piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza z funkcją góra-dół. Nie przejmuj się, jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę nadzienia. To nie wpływa na smak rogalików, bo duża część nadzienia pozostaje w środku. U mnie się tak stało, a i tak rogaliki były przepyszne. Mój mąż najchętniej zjadłby wszystkie od razu.

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Po upieczeniu pozwól rogalikom nieco przestygnąć. Potem posyp je cukrem pudrem. Wskazówka: Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zmielić zwykły, drobny cukier.

Wariacje na temat rogalików

Chyba największą wariacją w przypadku tych rogalików jest to, że można użyć dowolnego nadzienia. To może być zarówno dżem, jak i konfitura lub marmolada. Smak dowolny. Miłośnicy czekolady mogą użyć ulubionego kremu czekoladowego. Kremy o innych smakach, np. orzechowy, też dobrze się sprawdzą.

Przepis na rogaliki można jeszcze uprościć i zrobić je z dwóch składników. Zamiast robić ciasto, można użyć gotowego ciasta francuskiego. Drugi składnik to po prostu wybrane nadzienie. Jest też opcja, by zrobić dwuskładnikowe ciasto - z mąki pszennej i mascarpone - a za trzeci składnik uznać nadzienie.

Rogaliki robi się też z ciasta drożdżowego, ale wówczas potrzeba już znacznie więcej produktów. Poza mąką i masłem niezbędne są m.in. drożdże, mleko i cukier.

Zamienniki składników na rogaliki trzyskładnikowe

  • Masło 

Można zastąpić margaryną. Rogaliki będą wtedy smakować nieco inaczej, ponieważ margaryna zawiera tłuszcze pochodzenia roślinnego. Margaryna musi też nadawać się do pieczenia, ta informacja powinna być na opakowaniu.

  • Śmietana

Zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Trzeba jednak pamiętać, że jogurt jest bardziej płynny, więc należy dostosować proporcje, by ciasto dało się uformować.

  • Mąka pszenna

Nie każdy może jeść pszenne produkty, więc taką mąkę można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe rządzi się jednak swoimi prawami. Ma inną konsystencję ze względu na brak glutenu, który wpływa na kleistość ciasta, więc może być konieczna modyfikacja przepisu. Ja nigdy nie korzystałam z takiej mąki, więc z ręką na sercu przyznaję, że nie daję gwarancji, że przepis wyjdzie bez pewnych zmian.

embed

Podstawowe składniki fot. Aleksandra Wiśniewska

Rogaliki z trzech składników. Najczęstsze błędy

  • Zbyt cienkie rozwałkowanie ciasta

Sama się o tym przekonałam, gdy robiłam pierwszą partię rogalików. Ciasto rozwałkowałam za cienko, przez co w piekarniku rogaliki kompletnie straciły kształt. Były jadalne, ale już nie tak ładne jak te z następnych partii.

Przechowywanie rogalików

Te rogaliki z trzech składników są tak dobre, że znikają naprawdę szybko. Jednak zjedzenie kilkudziesięciu ciasteczek jednego dnia może być niekonieczne dobrym pomysłem. Można więc śmiało schować je do szczelnego pojemnika lub puszki i trzymać jeszcze przez dwa-trzy dni.

embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Najprostsze rogaliki z trzech składników. Przepis, który uda się każdemu

  • Liczba porcji: 50 sztuk
  • Czas przygotowania (razem z chłodzeniem ciasta): ok. 1,5 godz.
  • Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 330 g śmietany 18 proc.,
  • 200 g masła,
  • wybrane nadzienie: np. dżem, krem czekoladowy.
embed

fot. Aleksandra Wiśniewska

Rogaliki z trzech składników. Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, na końcu dołóż śmietanę. Składniki rozdrobnij palcami, a potem szybko zagnieć ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut.
  3. Schłodzone ciasto podziel na cztery część. Każdą rozwałkuj na kształt okręgu i podziel nożem najpierw na cztery fragmenty, a potem wytnij trójkąty.
  4. Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia. Zawiń w rogalik, zaczynając od podstawy.
  5. Rogaliki z trzech składników ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Gdy rogaliki nieco przestygną, posyp je cukrem pudrem.

Spodobał ci się ten przepis na rogaliki? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Lubisz piec ciasta i ciasteczka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.