Ten przepis jest w mojej rodzinie od prawie 100 lat. Zrób, a będą ulubionym przysmakiem w twoim domu

Każda rodzina ma własne przepisy, które są znane od wielu lat. U mnie jest podobnie, a smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa. Babcia Teresa robiła je przy każdej możliwej okazji, a wszyscy się nimi zachwycali. Do dziś z sentymentem wracam do tej receptury.

Gdy przypominam sobie lata dzieciństwa, przed oczami ukazuje mi się kuchnia mojej babci. To tam w czasie wakacji przygotowała rodzinie pyszne dania, które pamiętam po dziś dzień. Potrawa, która szczególnie zapadła mi w pamięć to placki na sodzie. W tamtych czasach przygotowywało się je na starej kuchni kaflowej, teraz musi wystarczyć patelnia.

Zobacz wideo Placki z batatów

Placki na sobie wykonuje się bardzo prosto. Składniki na pewno masz już w domu, więc spacer do sklepu nie będzie konieczny. Jak sama nazwa mówi, kluczowym składnikiem jest soda. To ona sprawia, że placki są pulchne i takie smaczne. W moim domu podawane są z sałatką z pomidorów i śmietany. Jednak możesz je zaserwować z czymkolwiek chcesz.

Przepis na placki na sodzie mojej babci

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki drobnego cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • całe jajko,
  • żółtko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie placków zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, sól i cukier. Delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników wbij jedno całe jajko i oddzielone od białka żółtko.
  3. Kolejnym krokiem jest umieszczenie dwóch łyżek kwaśnej śmietany i wlanie maślanki. Tak przygotowane składniki dokładnie zagnieć za pomocą dłoni. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite, dodatkowo powinno z łatwością odklejać się od ręki. Jeśli jednak będzie zbyt mokre, podsyp je mąką.
  4. Powstałe ciasto podziel na kilka równych części. Każdą z nich uformuj na kształt kuli i umieść na oprószoną niewielką ilością mąki stolnicę. Następnie za pomocą wałka, z każdej części uformuj placek. Powinien mieć około 1-1,5 cm grubości.
  5. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż na nim przygotowane kawałki. Najlepiej robić to pod przykrywką, aby placki ładnie wyrosły.
  6. Każdą część ciasta smaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z ognia i podawaj z kwaśną śmietaną lub sałatką z pomidorów.
Znasz placki na sodzie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.