-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam je z przepisu Makłowicza i nawet babcia zaniemówiła. Delikatne, a zarazem z charakterem
Zrobiłam je z przepisu Makłowicza i nawet babcia zaniemówiła. Delikatne, a zarazem z charakterem
Robert Makłowicz jest ikoną gastronomii i wiele osób lubi odtwarzać przepisy, którymi się dzieli. Ja również postanowiłam to zrobić i to był strzał w dziesiątkę. Wiem, że będę te pyzy przyrządzać częściej, bo ich smak jest naprawdę świetny.
Robert Makłowicz to dla wielu kulinarne guru, a jego przepisy, które odtwarzane są w wielu domach, są nie do podrobienia. Tym razem kucharz postanowił podzielić się swoją sprawdzoną recepturą na pyzy z mięsem. Delikatność i miękkość ciasta to zasługa proporcji, które zachował w przypadku ziemniaków. Postanowiłam, że zrobię ten obiad dla rodziny, a ona była zachwycona. Nawet babcia przyznała, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.
Zobacz wideo Włoskie arancini
Przepis na pyzy według przepisu Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na mięsny farsz
- 500 g mięsa mielonego,
- średnia cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- jajko,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zacznij od ziemniaków. Kartofle obierz i przemyj, następnie podziel na równe części. Jedną część umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Drugą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i umieść w miseczce.
- Gdy ziemniaki się ugotują, połącz je z surowymi kartoflami i wbij do nich jajka.
- Do ziemniaczanej masy przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przypraw wszystko solą. Jeśli ziemniaki wypuszczą soki, odlej je przed dodaniem mąki.
- Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto, nie powinno się ono kleić do rąk.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek wyjmij z łupin i przyciśnij przez praskę.
- Do większej miski wrzuć mięso mielone, dodaj również cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dodaj również majeranek, sól i pieprz według uznania.
- Z przygotowanej masy ziemniaczanej zrób niewielkie placuszki, a na środku ułóż farsz mięsny.
- Wszystkie brzegi dokładnie z sobą zlep formując przy tym kulki o wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłynął na powierzchnię. Podawaj na ciepło z cebulową okrasą lub skwarkami.