Zrobiłam je z przepisu Makłowicza i nawet babcia zaniemówiła. Delikatne, a zarazem z charakterem

Robert Makłowicz jest ikoną gastronomii i wiele osób lubi odtwarzać przepisy, którymi się dzieli. Ja również postanowiłam to zrobić i to był strzał w dziesiątkę. Wiem, że będę te pyzy przyrządzać częściej, bo ich smak jest naprawdę świetny.

Robert Makłowicz to dla wielu kulinarne guru, a jego przepisy, które odtwarzane są w wielu domach, są nie do podrobienia. Tym razem kucharz postanowił podzielić się swoją sprawdzoną recepturą na pyzy z mięsem. Delikatność i miękkość ciasta to zasługa proporcji, które zachował w przypadku ziemniaków. Postanowiłam, że zrobię ten obiad dla rodziny, a ona była zachwycona. Nawet babcia przyznała, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.

Zobacz wideo Włoskie arancini

Przepis na pyzy według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto ziemniaczane

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na mięsny farsz

  • 500 g mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • jajko,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zacznij od ziemniaków. Kartofle obierz i przemyj, następnie podziel na równe części. Jedną część umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Drugą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i umieść w miseczce.
  2. Gdy ziemniaki się ugotują, połącz je z surowymi kartoflami i wbij do nich jajka.
  3. Do ziemniaczanej masy przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przypraw wszystko solą.  Jeśli ziemniaki wypuszczą soki, odlej je przed dodaniem mąki.
  4. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto, nie powinno się ono kleić do rąk.
  5. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek wyjmij z łupin i przyciśnij przez praskę.
  6. Do większej miski wrzuć mięso mielone, dodaj również cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dodaj również majeranek, sól i pieprz według uznania.
  7. Z przygotowanej masy ziemniaczanej zrób niewielkie placuszki, a na środku ułóż farsz mięsny.
  8. Wszystkie brzegi dokładnie z sobą zlep formując przy tym kulki o wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłynął na powierzchnię. Podawaj na ciepło z cebulową okrasą lub skwarkami. 
Często robisz przepisy gwiazd?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.