Bez mięsa i właśnie tym przebijają klasyki. Możesz wrzucić je do sosu lub gorącej zupy

Danie, które poniżej przedstawiamy z pewnością wyróżnia się na tle innych potraw. Przede wszystkim w takiej wersji znamy tylko mięsne receptury, a tu nie ma go ani trochę. Zamiast tego jest smaczny składnik, który używany jest najczęściej do śniadań i deserów. Z jego ugotowanej wersji zrobisz świetny obiad lub dodatek do zup.

Jeśli chodzi o szybkie i łatwe dania, które ratują nas w kryzysowych sytuacjach, klopsiki jajeczne z pewnością są na szczycie listy. Co najlepsze, nie wymagają one ani grama mięsa, co czyni je świetnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ta prosta przekąska z pewnością ocali cię w momencie, gdy brakuje ci pomysłu na posiłek, a czas goni.

Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, by stworzyć te pyszne klopsiki. Osobiście często sięgam po ten przepis, gdy potrzebuję szybkiego dania na obiad. Ich przygotowanie jest tak łatwe, że nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z nim bez problemu. To właśnie prostota i smak sprawiają, że klopsiki jajeczne są jednym z moich ulubionych dań na co dzień.

Przepis na klopsiki jajeczne

Składniki

  • 11 jajek,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. 10 jajek umieść w większym garnuszku i zalej zimną wodą. Delikatnie posól i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź je z wrzątku i ponownie umieść w kąpieli wodnej, która jest chłodna. Odstaw na kilka minut.
  2. Po tym czasie jajka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miseczki.
  3. Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj, dodaj do jajek. Wsyp również 2 łyżki bułki tartej i wbij jedno surowe jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj niewielkie kuleczki na kształt pulpetów. Każdą z nich obtocz w bułce tartej i układaj na tacce. Całość włóż do lodówki na około 15 minut.
  5. Po tym czasie gotowe pulpety smaż z każdej strony, przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Powinny się zarumienić na złoty kolor. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Z czym jesz pulpety?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.