Narodowy przysmak Bułgarów serwowany jest jako przystawka przed obiadem, ale można przyrządzić ją również jako główne danie na przykład na kolację. Ceniona za smak sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do wakacyjnego grilla. Ekologiczna i wegetariańska, czegóż więcej trzeba.
Będąc w Bułgarii, znajdziesz ją na każdym stole, ponieważ to chyba najpopularniejsze danie kuchni bułgarskiej. Jedni uważają, że jej nazwa podchodzi od Szopów, mieszkańców górskich okolic stolicy Bułgarii - Sofii. Możliwe jednak, że jej nazwę wypromowała państwowa agencja turystyczna „Bałkantourist", która w połowie lat 50. XX wieku szukała kulinarnych pomysłów na wypromowanie kraju. Sałatka była strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszystkie składniki tworzą kolory bułgarskiej flagi. Pierwszy przepis na szopską pojawił się w książce kucharskiej „Sbornik recepti" z 1956 r. Nie minęło 20 lat, a sałatka stała się kulinarnym symbolem Bułgarii. Według przewodnika turystycznego po smakach TasteAtlas na liście stu najlepszych sałatek świata w 2024 roku – szopska zajęła 4 miejsce.
kuchnia bułgarska to interesująca mieszanka smaków, aromatycznych ziół, tradycji i świeżych składników. Podstawą sałatki jest bałkański biały ser Sirene, wytwarzany najczęściej z mleka owczego, jest serem solankowym o słonym i lekko kwaskowatym smaku. Proces jego wytwarzania od wieków pozostaje niezmienny. Niestety nie jest zbyt popularny w Polsce, można go zastąpić dostępnym wszędzie serem feta. Sałatkę tworzą również świeże warzywa takie jak surowe ogórki, pomidory, czerwona papryka i cebula. Charakterystycznego smaku nadaje jej sos zrobiony z oliwy, octu winnego i pieprzu. Sałatkę szopską ozdabia się listkami natki pietruszki i czarnymi oliwkami. Przygotuj ją w domu i wróć wspomnieniami do wakacji w Bułgarii.
Przepis na sałatę szopską
Składniki:
Przygotowanie: