Biały ser Sirene to podstawa tej sałatki. Przywołaj wspomnienia wakacji nad Morzem Czarnym

Bułgaria to od lat jedno z najpopularniejszych miejsc na wakacje w Europie. Przyciąga nas czysta woda Morza Czarnego, wyśmienita kuchnia, doskonałe wina, wszechobecny bałkański folklor. Kto choć raz odwiedził Bułgarię, wie, że jej najsłynniejszym daniem jest królowa stołów - sałatka szopska.

Narodowy przysmak Bułgarów serwowany jest jako przystawka przed obiadem, ale można przyrządzić ją również jako główne danie na przykład na kolację. Ceniona za smak sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do wakacyjnego grilla. Ekologiczna i wegetariańska, czegóż więcej trzeba.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Historia słynnej sałatki

Będąc w Bułgarii, znajdziesz ją na każdym stole, ponieważ to chyba najpopularniejsze danie kuchni bułgarskiej. Jedni uważają, że jej nazwa podchodzi od Szopów, mieszkańców górskich okolic stolicy Bułgarii - Sofii. Możliwe jednak, że jej nazwę wypromowała państwowa agencja turystyczna „Bałkantourist", która w połowie lat 50. XX wieku szukała kulinarnych pomysłów na wypromowanie kraju. Sałatka była strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszystkie składniki tworzą kolory bułgarskiej flagi. Pierwszy przepis na szopską pojawił się w książce kucharskiej „Sbornik recepti" z 1956 r. Nie minęło 20 lat, a sałatka stała się kulinarnym symbolem Bułgarii. Według przewodnika turystycznego po smakach TasteAtlas na liście stu najlepszych sałatek świata w 2024 roku – szopska zajęła 4 miejsce.

Składniki mają znaczenie

kuchnia bułgarska to interesująca mieszanka smaków, aromatycznych ziół, tradycji i świeżych składników. Podstawą sałatki jest bałkański biały ser Sirene, wytwarzany najczęściej z mleka owczego, jest serem solankowym o słonym i lekko kwaskowatym smaku. Proces jego wytwarzania od wieków pozostaje niezmienny. Niestety nie jest zbyt popularny w Polsce, można go zastąpić dostępnym wszędzie serem feta. Sałatkę tworzą również świeże warzywa takie jak surowe ogórki, pomidory, czerwona papryka i cebula. Charakterystycznego smaku nadaje jej sos zrobiony z oliwy, octu winnego i pieprzu. Sałatkę szopską ozdabia się listkami natki pietruszki i czarnymi oliwkami. Przygotuj ją w domu i wróć wspomnieniami do wakacji w Bułgarii.

Przepis na sałatę szopską

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe,
  • zielony ogórek,
  • czerwona cebula,
  • ok. 200 g sera Sirene/feta,
  • pietruszka,
  • kilka czarnych oliwek,
  • sos: oliwa, sok z cytryny, ocet winny, pieprz i sól.

Przygotowanie:

  • Pomidory oraz ogórki kroimy w ćwiartki, cebulę w cienkie paski.
  • Do miski wrzucamy warzywa i mieszamy całość. Na wymieszane warzywa trzemy dużą ilość sera.
  • W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos i polewamy naszą sałatkę.
  • Na koniec przyozdabiamy całość oliwkami oraz posiekaną pietruszką i gotowe.
Próbowałaś/eś kiedyś sałatki szopskiej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.