Zupa szparagowa, za którą postawią ci pomnik. Zdziwisz się, że łatwa zupa smakuje jak z restauracji

Zupa szparagowa to idealny pomysł na szybki obiad, który wprowadzi do twojej kuchni tchnienie wiosny, ale nie tylko. Przepis a zupę ze szparagów jest banalny i szybki, ale z banałem nie ma nic wspólnego. Ta zupa jest po prostu boska, smakuje jak z drogiej restauracji, a to za sprawą sera.

Jak zrobić szparagi? Pieczemy je owinięte plastrami boczku, gotujemy i polewamy sosem holenderskim i w takich wersjach są naprawdę pyszne. Jednak zupa szparagowa jest czymś więcej, niż pysznym obiadem. Przepis na zupę szparagową musi poznać każdy, kto lubi smacznie zjeść i przy tym nie zrujnować zawartości portfela. Zrób tę zupę i przygotuj się na szok - jest pyszna i kremowa, smakuje zupełnie jak spod ręki wybitnego szefa kuchni. 

Zobacz wideo

Zupa szparagowa - tanio, szybko, a smak - bajka

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • pół selera,
  • mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • bulion warzywny (ok. 1,5 litra),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 120 g sera z niebieską pleśnią, 
  • śmietanka kremówka - 2/3 szklanki,
  • 2 łyżki masła. 

Przepis na zupę ze szparagów - sposób wykonania:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, następnie dodaj ziemniaki i czosnek.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj śmietanę, pokruszony ser i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem.
  4. Zupę szparagową podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakowała także z pokruszonym chipsami z boczku.

Ten przepis odnosi się do zielonych szparagów, jednak z tego samego przepisu wyjdzie pyszna zupa z białych szparagów. Pamiętaj jednak, ze białe szparagi  gotują się dłużej i należy je obrać. Zupę szparagową możesz podawać także z jajkiem na twardo lub w koszulce - niezależnie od tego, jak chcesz podać to danie, na pewno zrobi furorę. 

Co wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.