• Link został skopiowany

Co zrobić z mięsa z rosołu? Poznaj trzy pomysły na pyszny obiad po taniości

Co zrobić z mięsa z rosołu? Jeśli nie zjedliście go razem z pyszną zupą, to pewnie zastanawiacie się, co pysznego można z tego dobrodziejstwa zrobić. Dziś podpowiemy wam, jak przerobić gotowane mięso na trzy pyszne sposoby. Na samą myśl już cieknie ślinka.
Mięso z rosołu
Valerio Pardi /Shutterstock

Rosół to król polskich stołów i w większej części domów naszych rodaków, w niedzielę musi się pojawić. Oczywiście podstawą pysznego, esencjonalnego rosołu jest mięso. Bez znaczenia, jakie mięso wybierasz na rosół, warto wiedzieć, co z niego zrobić, żeby mieć dwa dania - i rosołek i coś na drugie danie. Te przepisy są bardzo proste i  bardzo smaczne i to najlepszy dowód na to, że proste przepisy zawsze się sprawdzają. 

Zobacz wideo

Co zrobić z mięsa z rosołu? Te przepisy są niezawodne

1. Pierogi jak u babci

Kiedy zastanawiamy się, co zrobić z mięsa z rosołu, pewnie wielu z nas przychodzą na myśl pierogi. Przepis jest tak banalny, że aż ciężko coś napisać, więc od razu przejdźmy do przepisu. 

Składniki:

  1. Mięso z rosołu zmiel w maszynce. Możesz dodać kilka łyżek rosołu oraz np. marchewkę, żeby masa była bardziej wilgotna. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle lub smalcu.
  2. Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Kiszoną kapustę możesz opłukać, jeśli wydaje ci się zbyt kwaśna. Następnie posiekaj ją i dodaj do masy mięsnej. Dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj i wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu, szczelnie zalep i partiami wrzucaj na wrzątek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. 

Krokiety idealne pod każdym względem

Krokiety są idealne jako dodatek do bulionów lub barszczu, ale sprawdzą się także jako samodzielne danie. Ten przepis pozwoli ci wykorzystać mięso z rosołu najlepiej, jak tylko można. Przydadzą się jednak inne dodatki. 

Składniki:

  1. Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel w maszynce. Podobnie jak w przypadku pierogów, możesz dodać kilka łyżek wywaru, żeby masa nie była za sucha. 
  2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. 
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj starte pieczarki i podsmażaj, aż woda odparuje. Następnie dodaj czosnek, sól oraz odrobinę pieprzu. 
  4. Podsmażone pieczarki dodaj do mięsa i wymieszaj. Następnie zacznij składać krokiety. Na środek każdego naleśnika połóż porcję farszu i rozsmaruj. Następnie zwiń - najpierw boki do środka, następnie zwiń od dołu do góry. 
  5. Krokiety zamocz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i na maśle klarowanym lub oleju usmaż na złoty kolor. 

Kotlety z mięsa gotowanego - delikatne i soczyste

Takie "kotlety mielone inaczej" są idealnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis niewiele różni się od klasycznych mielonych, ale smakują zupełnie inaczej. Ten przepis pokocha twoja rodzina.

  • ok. 500-700 mięsa z rosołu, 
  • 1 cebula, 
  • bułka namoczona w mleku, 
  • sól, pieprz, 
  • marchewka z rosołu, 
  • 1 jajko, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • bułka tarta, 
  • tłuszcz do smażenia.
  1. Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel a maszynce. Zmiel także marchewkę i cebulę - do masy na kotlety z gotowanego mięsa używam zawsze surowej cebuli, czasem ją mielę, czasem ścieram na tarce. 
  2. Zmielone mięso razem z cebulą przełóż do miski. Wbij jajko oraz dodaj bułkę namoczoną w mleku (zamiast w mleku możesz namoczyć ją w rosole).
  3. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie całość wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, zacznij formować kotlety. 
  4. Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy na kotlety i formuj je w owalny, lekko spłaszczony kształt. Następnie dokładnie obtocz w bułce tartej i na średniej mocy palnika usmaż kotlety na złoty kolor. 
Więcej o: