Rosół to król polskich stołów i w większej części domów naszych rodaków, w niedzielę musi się pojawić. Oczywiście podstawą pysznego, esencjonalnego rosołu jest mięso. Bez znaczenia, jakie mięso wybierasz na rosół, warto wiedzieć, co z niego zrobić, żeby mieć dwa dania - i rosołek i coś na drugie danie. Te przepisy są bardzo proste i bardzo smaczne i to najlepszy dowód na to, że proste przepisy zawsze się sprawdzają.
Co zrobić z mięsa z rosołu? Te przepisy są niezawodne
1. Pierogi jak u babci
Kiedy zastanawiamy się, co zrobić z mięsa z rosołu, pewnie wielu z nas przychodzą na myśl pierogi. Przepis jest tak banalny, że aż ciężko coś napisać, więc od razu przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- Mięso z rosołu zmiel w maszynce. Możesz dodać kilka łyżek rosołu oraz np. marchewkę, żeby masa była bardziej wilgotna. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle lub smalcu.
- Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Kiszoną kapustę możesz opłukać, jeśli wydaje ci się zbyt kwaśna. Następnie posiekaj ją i dodaj do masy mięsnej. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj i wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu, szczelnie zalep i partiami wrzucaj na wrzątek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia.
Krokiety idealne pod każdym względem
Krokiety są idealne jako dodatek do bulionów lub barszczu, ale sprawdzą się także jako samodzielne danie. Ten przepis pozwoli ci wykorzystać mięso z rosołu najlepiej, jak tylko można. Przydadzą się jednak inne dodatki.
Składniki:
- Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel w maszynce. Podobnie jak w przypadku pierogów, możesz dodać kilka łyżek wywaru, żeby masa nie była za sucha.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj starte pieczarki i podsmażaj, aż woda odparuje. Następnie dodaj czosnek, sól oraz odrobinę pieprzu.
- Podsmażone pieczarki dodaj do mięsa i wymieszaj. Następnie zacznij składać krokiety. Na środek każdego naleśnika połóż porcję farszu i rozsmaruj. Następnie zwiń - najpierw boki do środka, następnie zwiń od dołu do góry.
- Krokiety zamocz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i na maśle klarowanym lub oleju usmaż na złoty kolor.
Kotlety z mięsa gotowanego - delikatne i soczyste
Takie "kotlety mielone inaczej" są idealnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis niewiele różni się od klasycznych mielonych, ale smakują zupełnie inaczej. Ten przepis pokocha twoja rodzina.
- ok. 500-700 mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- bułka namoczona w mleku,
- sól, pieprz,
- marchewka z rosołu,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia.
- Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel a maszynce. Zmiel także marchewkę i cebulę - do masy na kotlety z gotowanego mięsa używam zawsze surowej cebuli, czasem ją mielę, czasem ścieram na tarce.
- Zmielone mięso razem z cebulą przełóż do miski. Wbij jajko oraz dodaj bułkę namoczoną w mleku (zamiast w mleku możesz namoczyć ją w rosole).
- Dodaj sól i pieprz do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie całość wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, zacznij formować kotlety.
- Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy na kotlety i formuj je w owalny, lekko spłaszczony kształt. Następnie dokładnie obtocz w bułce tartej i na średniej mocy palnika usmaż kotlety na złoty kolor.