Sąsiedzi zamiast do piekarni, będą pukać do twoich drzwi po świeże bagietki. Spróbuj tego przepisu

Domowe wypieki, poza tym, że są świeże i smaczne, to dają ogromną satysfakcję. Własnoręcznie ulepione i rumiane prosto z piekarnika smakują obłędnie. Nawet ten charakterystyczny symbol Francji, możesz zrobić w swoim domu. Słynne bagietki zniewalają zapachem, a ich chrupkość sprawi, że będziesz chciał je robić już zawsze.

Doskonale znana na całym świecie bagietka, już od ponad 100 lat jest wypiekana we francuskich piekarniach i stanowi nieodzowny składnik każdego francuskiego śniadania. Chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Z tym szybkim przepisem nie tylko zaskoczysz swoją rodzinę, ale sąsiedzi uwiedzeni zapachem będą dobijać się do twoich drzwi.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na pyszne domowe francuskie bagietki w niecałe 5 minut pracy

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, pomyśl, na jaki posiłek chcesz zjeść świeże bagietki. Mimo że przygotowanie trwa dosłownie 5 minut, to jednak ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Dobrze zacząć wieczorem, aby zjeść je na poranne śniadanie. Jeśli zaczniesz rano, będą idealnym dodatkiem do wieczornej kolacji.

Przepis jest banalnie prosty, a do jego wykonania potrzeba tylko kilku składników. Przed rozpoczęciem pracy warto zastanowić się, którą mąkę wykorzystać. Idealne bagietki upieczemy z mąki chlebowej (białej-typ 850) lub mąki piekarskiej. Możesz wykorzystać mąkę pszenną chlebową lub orkiszową. Przepis pochodzi z filmu "The 5 minute baguette" opublikowanego przez Voila – Voila!.

Krojenie bagietki/YouTube, screenshot
Krojenie bagietki/YouTube, screenshot Voila - Voila!

Składniki:

  • 950 gramów mąki piekarskiej lub mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli morskiej ok. 16 gramów,
  • 3/4 łyżeczki drożdży ok. 2 gramy,
  • 730 ml wody filtrowanej o temperaturze pokojowej.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj wszystkie składniki razem w większej misce, aż zaczną przywierać do drewnianej łyżki. Ciasto można też ugnieść rękami, w ok. dwie minuty składniki stworzą spójną kulę. Całość należy przykryć np. ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8 do 10 godzin. Miska może stać na zewnątrz, a jeśli przeszkadza, można ją schować do zimnego piekarnika.
  • Po wyrośnięciu ciasto przenieś na blat osypany mąką, zeskrob ciasto z blatu i ponownie posyp ciasto mąką, aby zapobiec sklejaniu się. Do wycinania potrzebna będzie plastikowa packa do ciasta. Ważne jest, aby nie naciskać zbytnio ciasta, aby zatrzymać powietrze w środku.
  • Ciasto przekrój na 4 części lub mniej według uznania. Każdy kawałek delikatnie rozciągnij na kształt bagietki i ułóż bezpośrednio na blaszce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty.
  • Bagietki należy piec w temperaturze 250 stopni przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku, w zależności od tego, jak bardzo mają być złociste. Piekarnik najlepiej ustawić na grzanie górne/dolne.
Więcej o: