Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak u babci? Tu nie ma miejsca na kombinowanie - prostota to klucz

Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała idealnie? Przepis na młodą kapustę, który dziś wam zaprezentujemy, jest bardzo, ale to bardzo prosty i nie ma tam żadnych udziwnień i tajemniczych składników. W tym przepisie rządzi prostota i to jest klucz do kapuścianego sukcesu.

Młoda kapusta jak u babci? Proszę bardzo, ten przepis na młodą kapustę nie ma sobie równych, a to wszystko dzięki prostym dodatkom, bez których babcina kuchnia nie mogłaby istnieć. Jeśli chcesz zrobić najlepsza na świecie młodą kapustę i przy okazji odświeżyć wspomnienia, ten przepis jest idealny. Ty się nie napracujesz, a rodzina będzie cię wielbić na klęczkach za ten smak. 

Zobacz wideo

Przepis na młodą kapustę po babcinemu. Lepszy nie istnieje

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
  • 1 łyżka smalcu (lub mniej, jeśli boczek jest wystarczająco tłusty).

młoda kapustamłoda kapusta Monika_1 / shutterstock.com

Jak zrobić młodą kapustę - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek. 
  2. W szerokim garnku lub dużym rondlu wytop boczek. Kiedy się zarumieni, dołóż trochę smalcu i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj startą marchewkę i chwilę całość podduszaj. Następnie dodaj kapustę, zmniejsz moc palnika i dodaj pół szklanki wody lub warzywnego bulionu oraz koperek. Dodaj również kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego.
  3. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, a kiedy kapusta będzie miękka, możesz ją zasmażyć. Jak to zrobić? Na patelni roztop łyżkę tłuszczu (w tym przypadku smalcu) i dodaj łyżkę mąki. Energicznie zamieszaj, a kiedy utworzy się gęsta i jednolita masa, zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą.
  4. Całość podduszaj jeszcze chwilę i na samym końcu dopraw solą i pieprzem. Kiedyś do młodej kapusty dodałam także odrobinę gałki muszkatołowej - pasowała idealnie, ale dziś zostańmy przy babcinych sposobach.

Wskazówka: Do duszonej młodej kapusty możesz dodać także pokrojoną kiełbaskę, najlepiej podwędzaną. Polecam myśliwską lub jałowcową. Jeśli dołożysz jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego, uzyskasz coś w stylu bigosu z młodej kapusty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.