Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała idealnie? Przepis na młodą kapustę, który dziś wam zaprezentujemy, jest bardzo, ale to bardzo prosty i nie ma tam żadnych udziwnień i tajemniczych składników. W tym przepisie rządzi prostota i to jest klucz do kapuścianego sukcesu.
3
vivooo / Shutterstock /zdjęcie ilustracyjne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Młoda kapusta jak u babci? Proszę bardzo, ten przepis na młodą kapustę nie ma sobie równych, a to wszystko dzięki prostym dodatkom, bez których babcina kuchnia nie mogłaby istnieć. Jeśli chcesz zrobić najlepsza na świecie młodą kapustę i przy okazji odświeżyć wspomnienia, ten przepis jest idealny. Ty się nie napracujesz, a rodzina będzie cię wielbić na klęczkach za ten smak.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na młodą kapustę po babcinemu. Lepszy nie istnieje
Składniki:
1 główka młodej kapusty,
1 marchewka,
pół pęczka koperku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
150 g boczku wędzonego,
sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
1 łyżka smalcu (lub mniej, jeśli boczek jest wystarczająco tłusty).
młoda kapustaMonika_1 / shutterstock.com
Jak zrobić młodą kapustę - sposób wykonania krok po kroku:
Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek.
W szerokim garnku lub dużym rondlu wytop boczek. Kiedy się zarumieni, dołóż trochę smalcu i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj startą marchewkę i chwilę całość podduszaj. Następnie dodaj kapustę, zmniejsz moc palnika i dodaj pół szklanki wody lub warzywnego bulionu oraz koperek. Dodaj również kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego.
Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, a kiedy kapusta będzie miękka, możesz ją zasmażyć. Jak to zrobić? Na patelni roztop łyżkę tłuszczu (w tym przypadku smalcu) i dodaj łyżkę mąki. Energicznie zamieszaj, a kiedy utworzy się gęsta i jednolita masa, zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą.
Całość podduszaj jeszcze chwilę i na samym końcu dopraw solą i pieprzem. Kiedyś do młodej kapusty dodałam także odrobinę gałki muszkatołowej - pasowała idealnie, ale dziś zostańmy przy babcinych sposobach.
Wskazówka: Do duszonej młodej kapusty możesz dodać także pokrojoną kiełbaskę, najlepiej podwędzaną. Polecam myśliwską lub jałowcową. Jeśli dołożysz jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego, uzyskasz coś w stylu bigosu z młodej kapusty.