W Polsce rodzajów klusek jest nieskończona ilość. Wśród tych czarnych mocno wyróżniają się dwa rodzaje. Wielkopolskie i Śląskie robimy i podajemy inaczej. Sprawdź przepis na te mniej znane, ale kochane na Śląsku.
Już w XIX wieku w Wielkopolsce na stołach królowały ziemniaki. Jedną z podstawowych potraw ziemniaczanych były kluski wykonywane na wiele różnych sposobów. Jak możemy przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi - każda część regionu charakteryzowała się innym rodzajem:
Znana do dziś nazwa szarych klusek określa ogólnie kluski, które wyrabia się z tartych surowych ziemniaków. Według aktualnych przepisów Wielkopolskich, do pyr dodaje się jajka, mąkę pszenną, sól i wszystko wyrabia na jednolitą masę. Wyrobioną masę ziemniaczaną kładzie się łyżką na wrzącą osoloną wodę. Często spotykanym daniem w Poznaniu są ugotowane kluski z okrasą z przetopionego boczku wędzonego lub słoniny z cebulą, a jako dodatek pojawia się ugotowana kiszona kapusta.
Kluseczki z charakterystycznym dołkiem pochodzą z Górnego Śląska. Tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków nazywamy kluskami śląskimi czarnymi, szarymi lub czornymi. Słynne białe gumiklyjzy znane są w całej Polsce, mało kto jednak wie, że występują również w wersji czarnej. Różnią się bowiem składem i kolorem. Aby zrobić śląskie szare kluski oprócz ziemniaków gotowanych, wykorzystuje się również surowe w stosunku 1:1. By uzyskać ciemny kolor, ziemniaki starte odstawia się na pewien czas, by ściemniały. Gotują się nieco dłużej niż białe i dodaje się do nich mniej mąki ziemniaczanej.
Przepis na prawdziwe śląskie czorne kluski 1:1
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: