Karkówka z grilla to spełnienie marzeń każdego mięsożercy, oczywiście, jeśli jest delikatna, soczysta i krucha, a nie wysuszona na wiór. W zasadzie w zrobieniu karkówki z grilla nie ma niczego skomplikowanego. Kawałek mięsa wrzuca się na ruszt i grilluje z obu stron przez kilka do kilkunastu minut. Jednak cały sukces zaczyna się dużo wcześniej, bowiem od marynaty. Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Nic prostszego, nie możesz jednak zapomnieć o ważnym składniku marynaty. Wystarczy odrobina koniaku lub brandy, a mięso bosko skruszeje i wyjdzie idealne.
Składniki:
Wskazówka: Jeśli chcesz, by karkówka była nieco bardziej intensywna w smaku, zamiast ostrej papryczki w proszku, dodaj do marynaty łyżeczkę pasty z ostrej papryczki, możesz wykorzystać na przykład sambal. Świetnie sprawdzi się także sos tabasco, ale z tym trzeba bardzo ostrożnie - kropla za dużo i zioniesz ogniem.