• Link został skopiowany

Najlepsza marynata do karkówki z grilla. Jeden składnik sprawi, że będzie krucha i soczysta

Marynata do karkówki z grilla, która zaczaruje mięso i sprawi, że będzie soczyste i kruche? Bardzo proszę! Ten przepis na marynatę musisz koniecznie poznać, jeśli planujesz spotkania przy grillowym ruszcie i nie chcesz uraczyć bliskich nudnymi kiełbaskami. Jeden składnik jest obowiązkowy - karkówkę warto troszkę "upić".
Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki z grilla?
Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki z grilla? Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl

Karkówka z grilla to spełnienie marzeń każdego mięsożercy, oczywiście, jeśli jest delikatna, soczysta i krucha, a nie wysuszona na wiór. W zasadzie w zrobieniu karkówki z grilla nie ma niczego skomplikowanego. Kawałek mięsa wrzuca się na ruszt i grilluje z obu stron przez kilka do kilkunastu minut. Jednak cały sukces zaczyna się dużo wcześniej, bowiem od marynaty. Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Nic prostszego, nie możesz jednak zapomnieć o ważnym składniku marynaty. Wystarczy odrobina koniaku lub brandy, a mięso bosko skruszeje i wyjdzie idealne. 

Zobacz wideo

Marynata do karkówki z grilla. Tym składnikiem zapewnisz sobie sukces

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • pół białej cebuli, 
  • 5 łyżek oliwy, 
  • 50 ml brandy lub koniaku, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny, 
  • sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, odrobina cukru. 

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

  1. Cebulę posiekaj w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, alkohol oraz sok z cytryny. Możesz zamienić go na łyżkę octu jabłkowego. 
  3. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę słodkiej papryki i pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj kawałki karkówki i odłóż mięso na co najmniej 12 godzin do lodówki. Pamiętaj jednak, by przed włożeniem zamarynowanego mięsa na gorący ruszt, ocieplić je do temperatury pokojowej. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, by karkówka była nieco bardziej intensywna w smaku, zamiast ostrej papryczki w proszku, dodaj do marynaty łyżeczkę pasty z ostrej papryczki, możesz wykorzystać na przykład sambal. Świetnie sprawdzi się także sos tabasco, ale z tym trzeba bardzo ostrożnie - kropla za dużo i zioniesz ogniem. 

Więcej o: