Zrobisz ją w kilka chwil, a to zasługa jednej zmiany. Wystarczy sięgnąć po puszkę i gotowe

Coraz więcej osób chce, by ich ulubione dania były zrobione w jak najkrótszym czasie. Nic dziwnego, ponieważ każda osoba pragnie oszczędzać w ten sposób czas. My znaleźliśmy sposób, jak zrobić tę zupę szybciej, ale i smaczniej. Wystarczy jeden trik, a jej przygotowanie jest przyjemniejsze.

Fasolka po bretońsku znana jest ze swojej treściwej i sycącej formy. Wypełniona jest kilkoma rodzajami mięs, a także tytułową fasolą. Takie połączenie gwarantuje zapełnienie brzucha nawet niewielką ilością. Oprócz tego jest bardzo rozgrzewająca, więc sprawdzi się nawet latem lub wiosną, gdy za oknem nie dopisuje nam upał i słońce. Jednak jej przygotowanie nie zawsze jest szybkie. My postanowiliśmy to zmienić i znamy sposób, by takie było.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasolka w takim wydaniu wyróżnia się błyskawicznym sposobem przygotowania. W klasycznym przepisie warto dzień wcześniej namoczyć fasolę, by w dniu gotowania była odpowiednia. My jednak jej nie użyjemy i zastępujemy ją fasolą z puszki. Dzięki temu nie musi pamiętać o tym szczególe, a zupa gotuje się znacznie szybciej.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki 

  • 500 g fasoli z puszki,
  • pół kilo ulubionej kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • olej,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż wszystko na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i dodaj do smażonego mięsa. Smaż przez około 3 minuty.
  2. Fasolę przenieś do garnka, zalej ją bulionem i zagotuj wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzuć podsmażone składniki, wlej zawartość puszek z pomidorami i zamieszaj. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu.
  3. Po tym czasie odlej niewielką ilość zupy do miski i umieść w niej śmietankę, wymieszaj. Wlej ją małym strumieniem do garnka.
  4. Na koniec przypraw całość solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i majerankiem.
Więcej o: