Po spróbowaniu nie wiedziałam, co mam powiedzieć. Cała rodzina wyrywała sobie przepis z rąk

Niektóre przepisy sprawiają, że brakuje nam słów. Tak było i w tym przypadku. Zrobiłam to mięso na obiad i nie spodziewałam się, że wywoła takie emocje. Było niebiańsko soczyste, a aromat rozchodził się po całym domu. Każdy chciał mieć ten przepis.

W moim rodzinnym domu kurczak robiony był najczęściej. Jego delikatny smak i prosta technika przygotowania sprawiała, że był ulubionym mięsem obiadowym. Jednak za każdym razem przyrządzany był w bardzo podobny sposób. Uznałam więc, że warto z nim poeksperymentować i dzięki temu powstał ten przepis. Trudno mi ocenić, co jest lepsze - mięso czy sos. 

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Kurczak podany w ten sposób jest wyjątkowy i niebanalny. Wyróżnia go przede wszystkim intensywny zapach, a także kruchość połączona z soczystością. Mięso zatopione jest więc w aromatycznym sosie cytrynowym. Zrobienie go w ten sposób gwarantuje, że każdy członek rodziny będzie zadowolony z obiadu.

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki wody,
  • olej,
  • skórka z połówki cytryny,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 4 łyżki pulpy z pomidorów,
  • kilka gałązek kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w pióra. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
  2. Dodaj połowę soku z cytryny i zamieszaj. Do cebuli zasmażonej z sokiem wlej 4 łyżki sosu sojowego i mieszaj przez ok. 3 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodaj pozostałą część soku i dalej gotując, mieszaj.
  4. Pierś z kurczaka oczyść, podziel na mniejsze kawałki i obsyp solą i pieprzem do smaku. Mięso przełóż do garnka z gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
  5. Gotowe mięso przełóż na talerz i ozdób połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
Więcej o: