Niektóre przepisy sprawiają, że brakuje nam słów. Tak było i w tym przypadku. Zrobiłam to mięso na obiad i nie spodziewałam się, że wywoła takie emocje. Było niebiańsko soczyste, a aromat rozchodził się po całym domu. Każdy chciał mieć ten przepis.
Fot. Shutterstock, sicaanemaruta
REKLAMA
REKLAMA
W moim rodzinnym domu kurczak robiony był najczęściej. Jego delikatny smak i prosta technika przygotowania sprawiała, że był ulubionym mięsem obiadowym. Jednak za każdym razem przyrządzany był w bardzo podobny sposób. Uznałam więc, że warto z nim poeksperymentować i dzięki temu powstał ten przepis. Trudno mi ocenić, co jest lepsze - mięso czy sos.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Kurczak podany w ten sposób jest wyjątkowy i niebanalny. Wyróżnia go przede wszystkim intensywny zapach, a także kruchość połączona z soczystością. Mięso zatopione jest więc w aromatycznym sosie cytrynowym. Zrobienie go w ten sposób gwarantuje, że każdy członek rodziny będzie zadowolony z obiadu.
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka,
4 łyżki sosu sojowego,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki wody,
olej,
skórka z połówki cytryny,
sok z dwóch cytryn,
4 łyżki pulpy z pomidorów,
kilka gałązek kolendry,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w pióra. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
Dodaj połowę soku z cytryny i zamieszaj. Do cebuli zasmażonej z sokiem wlej 4 łyżki sosu sojowego i mieszaj przez ok. 3 minuty.
Po tym czasie dodaj wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodaj pozostałą część soku i dalej gotując, mieszaj.
Pierś z kurczaka oczyść, podziel na mniejsze kawałki i obsyp solą i pieprzem do smaku. Mięso przełóż do garnka z gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
Gotowe mięso przełóż na talerz i ozdób połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.