• Link został skopiowany

Gdy byłam dzieckiem, mama robiła je co drugi dzień. Odkopałam przepis i postanowiłam odtworzyć

Każda osoba ma jakieś smaki, które kojarzą mu się z dzieciństwem. W moim przypadku są to te ciasteczka, których nie widziałam u nikogo innego. Moja mama była mistrzynią w ich robieniu, a ja tylko podkręciłam ich smak. Zrób je i zobacz, jak rodzina zjada je garściami.
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Fot. Shutterstock, thepiwko

Gdy sięgam pamięcią, bez problemu przypominam sobie mamę, która krzątała się w kuchni, chcąc przygotować najlepsze posiłki. Była ona specjalistką nie tylko od dań głównych, a także od prostych deserów. Robiła więc wyjątkowe ciasteczka z kleiku ryżowego, które po latach postanowiłam odtworzyć.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Przepis na te ciasta jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, które są z sobą wymieszane i kilka minut w piekarniku. By słodkości miały jeszcze lepszy smak, dodałam do nich wiórki kokosowe, a także sezam. Ich góra ozdobiona jest dżemem owocowym, a przed podaniem śmiało można je posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki

  • 200 g bezsmakowego kleiku ryżowego,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych,
  • 4 czubate łyżki sezamu,
  • ulubiony dżem do wypełnienia.

Sposób przygotowania

  1. Przynajmniej 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciastek, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową.
  2. W większej misce umieścić masło i oba cukry, następnie utrzyj całość na jasną i puszystą masę. W trakcie miksowania dodawaj jajka i uformuj z tego jednolitą konsystencję. Do powstałej masy wsyp proszek do pieczenia, kleik ryżowy, sezam i wiórki kokosowe. Ponownie wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wymieszania. 
  3. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by pozostawiać między nimi niewielkie odstępy.
  4. W każdej kulce zrób wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki lub palcem.
  5. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut. W tym czasie ciasteczka powinny stać się rumiane.
  6. Po wypieczeniu pozostaw je do wystudzenia, a w miejsce wgłębienia umieść trochę ulubionego dżemu. Po kilku minutach ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o: