Każda osoba ma jakieś smaki, które kojarzą mu się z dzieciństwem. W moim przypadku są to te ciasteczka, których nie widziałam u nikogo innego. Moja mama była mistrzynią w ich robieniu, a ja tylko podkręciłam ich smak. Zrób je i zobacz, jak rodzina zjada je garściami.
Fot. Shutterstock, thepiwko
REKLAMA
REKLAMA
Gdy sięgam pamięcią, bez problemu przypominam sobie mamę, która krzątała się w kuchni, chcąc przygotować najlepsze posiłki. Była ona specjalistką nie tylko od dań głównych, a także od prostych deserów. Robiła więc wyjątkowe ciasteczka z kleiku ryżowego, które po latach postanowiłam odtworzyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Przepis na te ciasta jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, które są z sobą wymieszane i kilka minut w piekarniku. By słodkości miały jeszcze lepszy smak, dodałam do nich wiórki kokosowe, a także sezam. Ich góra ozdobiona jest dżemem owocowym, a przed podaniem śmiało można je posypać cukrem pudrem.
Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki
200 g bezsmakowego kleiku ryżowego,
3 jajka,
250 g masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
150 g drobnego cukru,
20 g cukru waniliowego,
4 czubate łyżki wiórków kokosowych,
4 czubate łyżki sezamu,
ulubiony dżem do wypełnienia.
Sposób przygotowania
Przynajmniej 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciastek, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową.
W większej misce umieścić masło i oba cukry, następnie utrzyj całość na jasną i puszystą masę. W trakcie miksowania dodawaj jajka i uformuj z tego jednolitą konsystencję. Do powstałej masy wsyp proszek do pieczenia, kleik ryżowy, sezam i wiórki kokosowe. Ponownie wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wymieszania.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by pozostawiać między nimi niewielkie odstępy.
W każdej kulce zrób wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki lub palcem.
Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut. W tym czasie ciasteczka powinny stać się rumiane.
Po wypieczeniu pozostaw je do wystudzenia, a w miejsce wgłębienia umieść trochę ulubionego dżemu. Po kilku minutach ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego!