Przepis na omlet puszysty jak marzenie. Zapomnij o nudnych jajkach - te od razu dają kopa

Jak zrobić omlet, żeby był puszysty i pełen smaku? Zapomnij o nudnych jajkach i płaskich plackach - ten omlet natychmiast skradnie ci serce i podniebienie, a przy okazji nasyci na wiele godzin. Nawet nie pomyślisz o podjadaniu do obiadu, ale musisz zrobić ważną rzecz z jajkami.

Pomysł na śniadanie to nie zawsze muszą być kanapki, zapychająca owsianka czy szybka jajecznica. Oczywiście jajka są na śniadanie idealne, ponieważ są sycące i dodają energii na długie godziny i dziś właśnie mamy taki przepis na omlet. W naszych myślach omlet to najczęściej roztrzepane jajka wlane na patelnię i podane z dodatkami np. z serem albo dżemem. Jeśli zrobimy omlet w ten sposób, uzyskamy cienki, jajeczny placek, który może i smakuje nawet nawet, ale nie wygląda apetycznie. Jednak przepis na omlet, który dziś zaprezentujemy, prezentuje się bardzo zacnie, a smakuje jeszcze lepiej. Możesz dodać do niego, co tylko chcesz, ale wcześniej roztrzep białka na pianę - dzięki temu będzie bosko puszysty. 

Zobacz wideo

Omlet - przepis na mistrzowskie śniadanie z jajkami

Składniki:

  • 2 średnie jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka śmietany (lub 2 łyżki mleka),
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny,
  • odrobina sera żółtego,
  • odrobina szpinaku (opcjonalnie),
  • trochę posiekanej papryki,
  • pół niewielkiej cebuli,
  • sól, pieprz, odrobina granulowanego czosnku,
  • masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić omlet? Sposób wykonania krok po kroku:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Szynkę pokrój w kostkę, podobnie ser (możesz także zetrzeć na tarce, jeśli używasz sera w kostce), paprykę i cebulę. Szpinak możesz lekko poddusić, ale nie jest to konieczne.
  2. Do miski z żółtkami dodaj śmietanę lub mleko, mąkę oraz przyprawy. Następnie całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  3. Do miski z żółtkami dodaj ulubione dodatki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Patelnię lekko natłuść i rozgrzej. Następnie wlej masę na omlet i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się zetnie. Jeśli smażysz omlet pod przykryciem, nie musisz go przewracać. 

Wskazówka: Wszystkie dodatki możesz wcześniej podsmażyć na niewielkiej ilości masła, zwłaszcza jeśli chcesz dodać na przykład grzyby - pieczarki lub boczniaki. To sprawdzi się również wtedy, kiedy chcesz dodać do masy jajecznej kiełbasę lub kawałki kabanosów. Możesz zrobić jeszcze inaczej - usmażyć składniki osobno i omlet osobno. Następnie ułożyć je na usmażonym omlecie - powstanie ci coś w rodzaju pizzo-omleta.

Jeśli omlet, to tylko:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.