Tata jej nienawidził, teraz uwielbia. W przepisie na szczawiową zmieniłam jedną rzecz

Zupa szczawiowa to jedna z najlepszych wiosennych zup. Oczywiście zupę szczawiową można przygotować także w zimie, używając szczawiu ze słoika, ale umówmy się - to nie to samo. Mój tata od dziecka nie znosił jej, ale ja postanowiłam przepis na zupę szczawiową zrobić po swojemu. Zmieniłam jedną rzecz i wyszło nam to na dobre - wszyscy się zajadają, nawet tata bierze dokładki.

Jak zrobić zupę szczawiową, żeby była pyszna? Cóż, dla mnie pyszna była zawsze i zawsze gotowałam ją w podobny sposób. Zaczynałam rzecz jasna od wywaru, najczęściej mięsnego, rzadziej warzywnego. Później dodawałam warzywa, liście szczawiu, przyprawy i na koniec zabielałam śmietaną. Oczywiście na talerzu musiało znaleźć się jajko na twardo i właśnie taką szczawiową najczęściej (bo niezbyt często) gotowało się w moim domu.

Zobacz wideo

Mój tata zawsze jak była szczawiowa, robił sobie kanapki. Nie lubił jej i nie chciał jeść na siłę. Po prostu mu nie wchodziła, może wiązało się to z jakimś urazem z dzieciństwa - nie wiem. Jednak jak ostatnio naszła mnie ochota na zupę szczawiową, zrobiłam ją trochę inaczej niż zawsze. Przed dodaniem szczawiu do zupy, podsmażyłam go na maśle z odrobiną czosnku. Smak się zmienił, zupa była dużo smaczniejsza i miała jeszcze więcej aromatu. Specjalnie dla taty zamiast jajka na twardo, zrobiłam jajko w koszulce. Zajadał, aż serce rosło. 

Zupa szczawiow - przepis na wymarzony obiad wiosną

Składniki:

  • ok. 500 g żeberek wieprzowych, 
  • 2 ćwiartki z kurczaka lub większa golonka z indyka,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • ok. 400 g świeżego szczawiu, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta oregano (opcjonalnie),
  • kwaśna śmietana (ok. 3 łyżek),
  • łyżka masła, 
  • do podania: jajka na twardo, sadzone lub w koszulce.

Zupa szczawiowaZupa szczawiowa fot. Lesya Dolyuk / shutterstock.com

Jak zrobić zupę szczawiową? Trik z masłem doda jej smaku

  1. Tak jak większość zup, tak również zupę szczawiową należy zacząć od przygotowania wywaru. Ja najbardziej lubię szczawiową na żeberkach, ale możesz użyć także samego drobiu lub dodać wołowinę - polecam żebra wołowe. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu. 
  2. Kiedy na powierzchni zbiorą się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (bez cebuli i czosnku). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny może to trwać nieco dłużej. 
  3. Kiedy mięso będzie już miękkie, możesz zająć się szczawiem. Liście opłucz, osusz i posiekaj. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie na maśle zeszklij posiekaną cebulkę. 
  4. \Do podsmażonej cebulki dodaj szczaw i podsmażaj, aż zwiędnie. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś całość, aż czosnek uwolni aromat. Całą zawartość patelni dodaj do wywaru. 
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie odlej trochę "czystej" zupy i zahartuj w niej śmietanę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z jajkiem lub kromką świeżego pieczywa. 

Taka zupa smakuje naprawdę świetnie i jeśli już mój tata dał się przekonać do szczawiowej, to już wystarczający powód, żeby wypróbować ten przepis. Jeśli jednak uważasz, że szczawiowa na maśle wyjdzie nieco mniej kwaśna, możesz doprawić ją sokiem z cytryny lub odrobiną soku z kiszonych ogórków. Zachęcam gorąco do korzystania z sezonu na szczaw, pamiętaj, że jeśli uda ci się zdobyć go więcej, warto zamrozić zielone liście, by w zimie cieszyć się smakiem polskiej wiosny. 

Najlepsza wiosenna zupa to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.