Jak szybko rozmrozić mięso? Gdy nie zdążymy wyciągnąć mięsa z zamrażarki odpowiednio wcześniej, wpadamy w panikę i szukamy szybkiego sposobu. Te mogą jednak wpędzić nas w kłopoty. Warto więc postawić na jeden konkretny, ale skuteczny i bezpieczny sposób. Są też inne, ale wymagają od nas pewnych urządzeń. A nie każdy je ma.
Zamrażanie mięsa to świetny pomysł, który często pozwala zaoszczędzić pieniądze, ale też zapobiega marnowaniu jedzenia. Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo rozmrażać mięso. A wielu z nas robi to źle. Jeszcze do niedawna wyjmowałam mięso rano, stawiałam na blacie, a po południu robiłam z niego obiad. Teraz wiem, że to spory błąd i mogłam narazić rodzinę na problemy żołądkowe. Już więcej tego nie zrobię.
Prawidłowym sposobem rozmrażania mięsa jest rozmrażanie go w lodówce. Dzięki temu będzie powoli się ocieplać i żadne procesy gnilne nie zaczną zachodzić w mięsie. Żywność będzie więc dla nas w pełni bezpieczna. Nie zmieni się też smak mięsa. Będzie więc można bez obaw przygotować ulubione potrawy.
Mięso można też rozmrozić w wodzie, ale ważne jest, by nie wrzucać go do wody bezpośrednio. Szczelnie zamknięty pojemnik lub torebkę strunową z mięsem należy włożyć do chłodnej wody i wymieniać ją kilkukrotnie w trakcie rozmrażania mniej więcej co pół godziny. Mięso można rozmrozić również w mikrofalówce lub air fryer, jeśli nasze urządzenia mają taką opcję.