Robisz zakupy na zapas, a później wcinasz parszywy obiad? Źle rozmrażasz mięso i tracisz na jakości

Wielu z nas jest mistrzami w robieniu zakupów na zapas. Wszechobecne promocje potrafią doskonale kusić, a skoro i tak coś jemy non stop, czemu nie kupić taniej? To nic złego, a wręcz doskonała oszczędność, jednak warto nauczyć się dobrze rozmrażać mięso, by nie traciło na jakości.

Jak szybko rozmrozić mięso? Gdy nie zdążymy wyciągnąć mięsa z zamrażarki odpowiednio wcześniej, wpadamy w panikę i szukamy szybkiego sposobu. Te mogą jednak wpędzić nas w kłopoty. Warto więc postawić na jeden konkretny, ale skuteczny i bezpieczny sposób. Są też inne, ale wymagają od nas pewnych urządzeń. A nie każdy je ma. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jak rozmrozić mięso? Z tym sposobem nie musisz obawiać się o swoje zdrowie 

Zamrażanie mięsa to świetny pomysł, który często pozwala zaoszczędzić pieniądze, ale też zapobiega marnowaniu jedzenia. Trzeba jednak wiedzieć, jak prawidłowo rozmrażać mięso. A wielu z nas robi to źle. Jeszcze do niedawna wyjmowałam mięso rano, stawiałam na blacie, a po południu robiłam z niego obiad. Teraz wiem, że to spory błąd i mogłam narazić rodzinę na problemy żołądkowe. Już więcej tego nie zrobię.

Prawidłowym sposobem rozmrażania mięsa jest rozmrażanie go w lodówce. Dzięki temu będzie powoli się ocieplać i żadne procesy gnilne nie zaczną zachodzić w mięsie. Żywność będzie więc dla nas w pełni bezpieczna. Nie zmieni się też smak mięsa. Będzie więc można bez obaw przygotować ulubione potrawy.

Czy można rozmrażać mięso w wodzie? To również dobry sposób 

Mięso można też rozmrozić w wodzie, ale ważne jest, by nie wrzucać go do wody bezpośrednio. Szczelnie zamknięty pojemnik lub torebkę strunową z mięsem należy włożyć do chłodnej wody i wymieniać ją kilkukrotnie w trakcie rozmrażania mniej więcej co pół godziny. Mięso można rozmrozić również w mikrofalówce lub air fryer, jeśli nasze urządzenia mają taką opcję.  

W jaki sposób rozmrażasz mięso?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.