Wybór między naleśnikami a goframi może być jednym z najtrudniejszych dylematów śniadaniowych, jakie kiedykolwiek napotkaliśmy. Są świetną bazą do komponowania smacznych połączeń z owocami lub warzywami, w zależności od tego, czy wolimy wytrawną, czy słodką wersję. Jeśli szukasz dania w podobnym stylu, na pewno nie pogardzisz niezwykle smaczną i prostą w wykonaniu propozycją do wykonania raptem w kilka minut.
Zarówno przepisy na gofry, jak i naleśniki mają te same podstawowe składniki, takie jak jajka, mleko i mąka, ale ich ciasta nie są takie same. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich śniadań i nie tylko, a masz ochotę na coś nowego w kuchni, poznaj przepis na błyskawiczne placuszki. Potrzebujesz jedynie czterech podstawowych składników. Bazą do ich wykonania jest jogurt naturalny. Pozostałe składniki to mąka oraz jajka. Ta opcja będzie nie tylko sycąca, ale również zachwyci delikatną konsystencją i smakiem.
Do przygotowania 4 porcji placuszków potrzebujesz: 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, 1 duże jajko w rozmiarze L oraz 120 g mąki pszennej. W razie potrzeby, zamiast całego jajka można użyć białka ubitego na sztywną pianę, aby dodać im większej puszystości.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.