• Link został skopiowany

Aksamitnie kremowe i puszyste jak chmurka. Połącz tylko 3 składniki. Zapomnisz o gofrach i naleśnikach

Naleśniki, gofry czy racuchy to ulubione dania nie tylko na śniadanie. Masz ochotę na coś nowego? Wystarczą ci raptem trzy składniki, które znajdziesz w kuchni. Każdy kęs będzie zachwycał.
Puszyste placki jogurtowe
HCammack /Shutterstock

Wybór między naleśnikami a goframi może być jednym z najtrudniejszych dylematów śniadaniowych, jakie kiedykolwiek napotkaliśmy. Są świetną bazą do komponowania smacznych połączeń z owocami lub warzywami, w zależności od tego, czy wolimy wytrawną, czy słodką wersję. Jeśli szukasz dania w podobnym stylu, na pewno nie pogardzisz niezwykle smaczną i prostą w wykonaniu propozycją do wykonania raptem w kilka minut.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Znudziły ci się naleśniki czy gofry? Prosty pomysł na śniadanie z 3 składników

Zarówno przepisy na gofry, jak i naleśniki mają te same podstawowe składniki, takie jak jajka, mleko i mąka, ale ich ciasta nie są takie same. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich śniadań i nie tylko, a masz ochotę na coś nowego w kuchni, poznaj przepis na błyskawiczne placuszki. Potrzebujesz jedynie czterech podstawowych składników. Bazą do ich wykonania jest jogurt naturalny. Pozostałe składniki to mąka oraz jajka. Ta opcja będzie nie tylko sycąca, ale również zachwyci delikatną konsystencją i smakiem.

Jak zrobić placki z jogurtu naturalnego? Zrobisz je w kilka minut

Do przygotowania 4 porcji placuszków potrzebujesz: 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, 1 duże jajko w rozmiarze L oraz 120 g mąki pszennej. W razie potrzeby, zamiast całego jajka można użyć białka ubitego na sztywną pianę, aby dodać im większej puszystości.

Puszyste placki jogurtowe w sam raz na śniadanie
Puszyste placki jogurtowe w sam raz na śniadanie fot. larik_malasha / iStock.cm
  1. W średniej misce połącz widelcem jogurt z jajkiem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Wcześniej przesianą przez sitko mąkę dodawaj partiami do masy jogurtowo-jajecznej.
  3. Mieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  4. Dodaj szczyptę soli i cukru według uznania.
  5. Rozgrzej lekko naoliwioną patelnię na średnim ogniu.
  6. Nakładaj ciasto dużymi łyżkami na gorącą patelnię i smaż, aż utworzą się bąbelki, a krawędzie będą suche, od 3 do 4 minut.
  7. Odwróć i smaż, aż zrumieni się po drugiej stronie, 2 do 3 minut.
  8. Serwuj z ulubionymi owocami, bitą śmietaną czy syropem klonowym.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Więcej o: