Mało spotykane połączenie, ale w tej sałatce jest idealne. Zapisz przepis, by w majówkę zaskoczyć gości

W przyszłym tygodniu będziemy szykować się na majówkę, czyli czas grillowania i odpoczynku. Chcąc zaprosić gości, chcemy, by dania, które będziemy im serwować, były smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Ta sałatka będzie na tę okazję idealna i każdy będzie z niej zadowolony.

Sałatki to smaczne dania, które podajemy jako samodzielne przekąski, a także jako dodatki do obiadów. Zbliżająca się majówka zachęca nas do tego, by nieco Eksperymentować w kuchni a co za tym idzie również ze smakami. Poniższy przepis na sałatkę jest bardzo prosty, lecz dla niektórych połączenie tych składników nie jest w ogóle oczywiste. By zrobić ten przysmak, wystarczy, że będziesz mieć sześć produktów i podstawowe przyprawy.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka, którą dzisiaj przedstawiamy, jest ekspresowa w przygotowaniu. Zrobisz się nawet na ostatnią chwilę, gdy goście pukają już do drzwi. Jej głównymi składnikami jest żółty ser, jajka, a także rzodkiewka. Wszystko dopełnione jest połączeniem majonezu z jogurtem naturalnym i doprawione solą i pieprzem. Oprócz tych produktów możesz również zasmakować tam zielonego groszku. Jeśli jednak widzisz w tej sałatce miejsce na jeszcze inne składniki, śmiało możesz je w niej umieścić. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia, a także twoje kubki smakowe. 

Przepis na sałatkę z rzodkiewką, jajkiem i żółtym serem

Składniki

  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 3 jajka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pół puszki groszku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w wodzie i ugotuj je na twardo przez około 10 minut. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Żółty ser również pokrój w średnią kostkę i umieść w misce z jajkami. Rzodkiewkę przemyj i drobno posiekaj, groszek odcedź z zalewy i wrzuć je do reszty składników.
  3. Wszystkie produkty delikatnie wymieszaj, dodaj jogurt naturalny, majonez i dopraw sałatkę solą i pieprzem, ponownie zamieszaj. Taką sałatkę odstaw na kilka chwil, by smaki mogły stać się głębsze. Smacznego!
Jakie przekąski podajesz w majówkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.