Teraz jest na nie sezon i są w każdym sklepie. Owinięte tym będą hitem w twoim domu

Wiosna, którą możemy się cieszyć, nie tylko daje nam cieplejsze dni, a także warzywa, które urozmaicają nam posiłki. Obecnie jest wielki szał na produkt, który jest głównym składnikiem tego przepisu. Zapewniamy, że w tej wersji jest obłędnie pyszny, dlatego warto zrobić go już dziś.

Jedni je kochają i przebierają nogami przez cały rok, bo tak nie mogą się ich doczekać. Inni nawet na nie nie spojrzą, bo ich smak nie przypada im do gustu. Mowa tu o szparagach, które co roku wywołują niepowtarzalny szał. Gdy sezon na to warzywo tylko się zaczyna sklepy i targi przeżywały oblężenie. Każdy chce je dorwać w jak najlepszej cenie, by zaserwować rodzinie niezapomniany obiad.

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Przepisów na wykonanie szparagów jest wiele i każdy ma swój ulubiony. My przedstawiamy jeden z prostszych, a do tego bardzo smaczny. To szparagi w cieście francuskim, które okazują się świetnym dodatkiem do obiadu, a także pyszną chrupiącą przekąską. Oprócz ciasta francuskiego można tam poczuć ciągnący się ser, a także chrupiący boczek.

Przepis na szparagi w cieście francuskim

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 10 zielonych szparagów,
  • 10 plastrów wędzonego boczku,
  • 10 pasków żółtego sera,
  • pieprz,
  • jajko,
  • łyżeczka sezamu.

Sposób przygotowania

  1. Szparagi dokładnie umyj, odłam twarde końcówki i oprószyć wszystko pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i potnij na 10 wąskich paseczków.
  3. Na plastry boczku nałóż kawałki sera i od strony sera nawiń składniki na każdego szparaga. Na boczek następnie nawiń paski ciasta francuskiego. Owinięte szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jajko rozbij, roztrzep widelcem i posmaruj nim przygotowane zawijasy. Górę obficie posyp sezamem.
  5. Gotowe szparagi wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Po wypieczeniu Pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Lubisz jeść szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.