Wiosna, którą możemy się cieszyć, nie tylko daje nam cieplejsze dni, a także warzywa, które urozmaicają nam posiłki. Obecnie jest wielki szał na produkt, który jest głównym składnikiem tego przepisu. Zapewniamy, że w tej wersji jest obłędnie pyszny, dlatego warto zrobić go już dziś.
Fot. Panagiotis Kyriakos - iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jedni je kochają i przebierają nogami przez cały rok, bo tak nie mogą się ich doczekać. Inni nawet na nie nie spojrzą, bo ich smak nie przypada im do gustu. Mowa tu o szparagach, które co roku wywołują niepowtarzalny szał. Gdy sezon na to warzywo tylko się zaczyna sklepy i targi przeżywały oblężenie. Każdy chce je dorwać w jak najlepszej cenie, by zaserwować rodzinie niezapomniany obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę
Przepisów na wykonanie szparagów jest wiele i każdy ma swój ulubiony. My przedstawiamy jeden z prostszych, a do tego bardzo smaczny. To szparagi w cieście francuskim, które okazują się świetnym dodatkiem do obiadu, a także pyszną chrupiącą przekąską. Oprócz ciasta francuskiego można tam poczuć ciągnący się ser, a także chrupiący boczek.
Przepis na szparagi w cieście francuskim
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego,
10 zielonych szparagów,
10 plastrów wędzonego boczku,
10 pasków żółtego sera,
pieprz,
jajko,
łyżeczka sezamu.
Sposób przygotowania
Szparagi dokładnie umyj, odłam twarde końcówki i oprószyć wszystko pieprzem.
Ciasto francuskie rozwiń i potnij na 10 wąskich paseczków.
Na plastry boczku nałóż kawałki sera i od strony sera nawiń składniki na każdego szparaga. Na boczek następnie nawiń paski ciasta francuskiego. Owinięte szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozbij, roztrzep widelcem i posmaruj nim przygotowane zawijasy. Górę obficie posyp sezamem.
Gotowe szparagi wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Po wypieczeniu Pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.