-
Haps
-
Jak przygotować
- Mąż całował mnie po rękach, gdy podałam to na obiad. Jego zdaniem nie ma lepszych w restauracji
Mąż całował mnie po rękach, gdy podałam to na obiad. Jego zdaniem nie ma lepszych w restauracji
Ostatnio odkryłam sposób na szybki obiad, który zadowoli wszystkich smakoszy mięsa. Wystarczy namoczyć te kawałki w marynacie i włożyć do rękawa. Cała magia dzieje się później w piekarniku. Mięso, które wychodzi z tego przepisu jest delikatne, a to dzięki składnikom, w których jest marynowane.
Żeberka to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla osób, które przepadają za mięsem. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy potrafi zrobić je w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Odkryłam przepis, który sprawia, że efekt końcowy powala na kolana. Nie jest wcale trudny, a smak jest niepowtarzalny.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Nie często podajemy na obiad żeberka, bo zazwyczaj nie wiemy, jak je przyrządzić. Od dziś będzie to coś prostego, ponieważ przedstawiony przepis to bułka z masłem. Wystarczy zastosować się do instrukcji i nie ma możliwości, że nie wyjdą smakowite. Cała zasługa smaku może spokojnie spaść na marynatę, którą przyrządza się ze składników, które znajdziesz w swojej kuchennej szafce.
Przepis na żeberka pieczone w rękawie
Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych,
- łyżka miodu,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki tymianku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Żeberka umyj i dokładnie oczyść, podziel je również na mniejsze kawałki.
- Miód, sos sojowy, sól, paprykę, czosnek, majeranek i tymianek umieść w jednej misce. Dosyp również pieprz i dokładnie zamieszaj.
- Powstałą mieszanką wysmaruj żeberka i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie przenieś żeberka do rękawa, szczelnie zamknij i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz mięso przez około 60 minut. Po tym czasie są one gotowe do serwowania.