Mąż całował mnie po rękach, gdy podałam to na obiad. Jego zdaniem nie ma lepszych w restauracji

Ostatnio odkryłam sposób na szybki obiad, który zadowoli wszystkich smakoszy mięsa. Wystarczy namoczyć te kawałki w marynacie i włożyć do rękawa. Cała magia dzieje się później w piekarniku. Mięso, które wychodzi z tego przepisu jest delikatne, a to dzięki składnikom, w których jest marynowane.

Żeberka to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla osób, które przepadają za mięsem. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy potrafi zrobić je w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Odkryłam przepis, który sprawia, że efekt końcowy powala na kolana. Nie jest wcale trudny, a smak jest niepowtarzalny.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Nie często podajemy na obiad żeberka, bo zazwyczaj nie wiemy, jak je przyrządzić. Od dziś będzie to coś prostego, ponieważ przedstawiony przepis to bułka z masłem. Wystarczy zastosować się do instrukcji i nie ma możliwości, że nie wyjdą smakowite. Cała zasługa smaku może spokojnie spaść na marynatę, którą przyrządza się ze składników, które znajdziesz w swojej kuchennej szafce.

Przepis na żeberka pieczone w rękawie

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • łyżka miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół  łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Żeberka umyj i dokładnie oczyść, podziel je również na mniejsze kawałki.
  2. Miód, sos sojowy, sól, paprykę, czosnek, majeranek i tymianek umieść w jednej misce. Dosyp również pieprz i dokładnie zamieszaj.
  3. Powstałą mieszanką wysmaruj żeberka i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
  4. Po tym czasie przenieś żeberka do rękawa, szczelnie zamknij i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz mięso przez około 60 minut. Po tym czasie są one gotowe do serwowania.
Więcej o: