Mięso na obiad to nie tylko klastyczne schabowe lub pieczone pałki z kurczaka. Dziś przychodziły do was z przepisem, który na dobre odmieni twoje obiady, nie tylko te w większym gronie, lecz także codzienne. Jak zrobić najdelikatniejsze mięso w aksamitnym sosie? Moja teściowa spróbowała i spąsowiała z zazdrości. Później zgoniła to na ciśnienie, ale wiem, że była zazdrosna.
6
fot. pixabay/ritae
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na eskalopki w sosie grzybowym w zasadzie powstał z przypadku. Robiąc je, nie kierowałam się wytycznymi z książki kucharskiej lub internetu, a wyszły mi tak delikatne i pyszne, że z chęcią powiem, jak niechcący zrobiłam "obiad niezgody". Dlaczego obiad niezgody? Moja teściowa jest osobą do rany przyłóż, ale uważa się za najlepszą kucharkę świata. Owszem gotuje nieźle, ale kiedy tylko ktoś zrobi coś lepiej niż ona sama, albo przyrządzi potrawę, która jej nie wychodzi, z całych sił próbuje ukryć zazdrość, ale nie zawsze się jej udaje. Tak było w ostatnią niedzielę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Eskalopki zrobiłam w najprostszy możliwy sposób. Akurat miałam mięso z indyka, dokładnie pierś. Miałam też trochę grzybów - pieczarki i boczniaki. W lodówce znalazła się też szklanka bulionu z ostatniej zupy i mając te produkty, zabrałam się za przygotowywanie posiłku. Tak delikatnego i zarazem soczystego mięsa dawno nie jadłam, ale sos wyszedł po prostu mistrzowski.
Najdelikatniejsze mięso w kremowym sosie. Jak zrobić eskalopki z indyka?
Składniki:
ok. 700 g piersi z indyka,
400 g pieczarek,
400 g boczniaków,
1 większa cebula,
1 szklanka bulionu (możesz dodać troszkę więcej),
2 ząbki czosnku,
mąka,
ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki,
masło,
odrobina oleju,
sól, pieprz, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej.
Jak zrobić eskalopki z indyka? Sposób wykonania krok po kroku:
Najpierw zajmij się mięsem. Pierś pokrój w plastry, najlepiej rób to wzdłuż pod lekkim skosem, eskalopki nie powinny być za duże. Następnie lekko rozbij każdy kawałek mięsa, możesz zrobić to pięścią. Ważne, żeby eskalopki były cienkie, ale nie za bardzo. Jeśli będą rozbite na ok. 7 mm, będzie w sam raz.
Rozbite kawałki mięsa natrzyj niewielką ilością soli i oprósz pieprzem. Następnie dokładnie obtocz w mące z każdej strony.
Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Następnie rozgrzej solidną łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, połóż na nim eskalopki i smaż po ok. 30 sekund z każdej strony. Podsmażone mięso wyjmij z patelni lub rondla i odłóż na bok.
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmaż cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. W razie potrzeby dodaj trochę masła. Podsmażaj, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pod koniec duszenia lekko osól.
Podduszone grzyby zalej bulionem, dołóż kawałki mięsa, zmniejsz moc palnika i dodaj kilka listków laurowych. Po ok. 10 minutach duszenia pod przykryciem dodaj śmietankę i zamieszaj. Duś dalej przez 10 minut, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.
Pod koniec duszenia, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową i w razie potrzeby odrobiną soli. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowane eskalopki z indyka są delikatne, soczyste i wręcz rozpadają się w ustach. Grzybowy sos dopełnia całości i już nie mogę się doczekać sezonu grzybowego, by zrobić mięso w sosie z leśnych grzybów. W podobny sposób możesz także przygotować filety z piersi kurczaka, polędwiczki wieprzowe lub delikatną cielęcinę. Jednak w przypadku cielęciny uważaj z ilością przypraw, zwłaszcza pieprzu, by nie zdominowały delikatnego smaku mięsa.