Żeberka w kapuście to jedno z moich ulubionych dań przygotowywanych przez teściową. Nic dziwnego, ponieważ są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne. Często przygotowuje je w specjalnym kociołku, jeśli jednak go nie masz, to żaden problem.
fot.istock/Taiftin
REKLAMA
REKLAMA
Kociołek mojej teściowej znają wszyscy. Ja nie mam takiego "sprzętu" jak kociołek żeliwny, jednak sprawdziłam, że w piekarniku wychodzą równie dobrze. I tym właśnie przepisem zamierzam się podzielić. Zaskoczycie bliskich tym przepysznym daniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Żeberka w kapuście - przepis teściowej. Niechętnie przyznam, że jest w tym mistrzynią
Żeberka w kapuście - ale jakiej? Moja teściowa używa kapusty młodej, kiszonej, a czasem po prostu miesza obie kapusty. Wybierz więc taką opcję, która najbardziej ci odpowiada. Niezależnie od wybranej kapusty - danie i tak będzie pyszne, a jego przygotowanie banalnie proste. Żeberka możesz zrobić w specjalnym kociołku żeliwnym, który ustawisz w ognisku lub w naczyniu żaroodpornym.
Obłędne żeberka wieprzowe z piekarnika - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Żeberka dzielimy na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką słodką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu obsmażamy z dwóch stron do zamknięcia włókien. Nie musimy smażyć ich długo.
Obieramy warzywa i kroimy je w plasterki lub paski. Obsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy też kapustę kiszoną i dusimy jeszcze chwilę.
Następnie układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie warzywa i mieszamy. Dolewamy też ¾ szklanki wody.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Smacznego!