Żeberka w kapuście to popisowe danie mojej teściowej. Mięso samo odchodzi od kości. A ten zapach...

Żeberka w kapuście to jedno z moich ulubionych dań przygotowywanych przez teściową. Nic dziwnego, ponieważ są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne. Często przygotowuje je w specjalnym kociołku, jeśli jednak go nie masz, to żaden problem.

Kociołek mojej teściowej znają wszyscy. Ja nie mam takiego "sprzętu" jak kociołek żeliwny, jednak sprawdziłam, że w piekarniku wychodzą równie dobrze. I tym właśnie przepisem zamierzam się podzielić. Zaskoczycie bliskich tym przepysznym daniem.  

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Żeberka w kapuście - przepis teściowej. Niechętnie przyznam, że jest w tym mistrzynią 

Żeberka w kapuście - ale jakiej? Moja teściowa używa kapusty młodej, kiszonej, a czasem po prostu miesza obie kapusty. Wybierz więc taką opcję, która najbardziej ci odpowiada. Niezależnie od wybranej kapusty - danie i tak będzie pyszne, a jego przygotowanie banalnie proste. Żeberka możesz zrobić w specjalnym kociołku żeliwnym, który ustawisz w ognisku lub w naczyniu żaroodpornym. 

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych 
  • 1 kg kiszonej kapusty,  
  • 2-3 cebule, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 1-2 marchewki
  • 3-4 łyżki miodu, 
  • papryka, 
  • majeranek, 
  • oregano
  • papryka słodka, 
  • kilka liści laurowych, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • olej, 
  • sól,
  • pieprz. 

Obłędne żeberka wieprzowe z piekarnika - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka dzielimy na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką słodką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu obsmażamy z dwóch stron do zamknięcia włókien. Nie musimy smażyć ich długo. 
  2. Obieramy warzywa i kroimy je w plasterki lub paski. Obsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy też kapustę kiszoną i dusimy jeszcze chwilę. 
  3. Następnie układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie warzywa i mieszamy. Dolewamy też ¾ szklanki wody.  
  4. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Smacznego! 
Więcej o: