Kociołek mojej teściowej znają wszyscy. Ja nie mam takiego "sprzętu" jak kociołek żeliwny, jednak sprawdziłam, że w piekarniku wychodzą równie dobrze. I tym właśnie przepisem zamierzam się podzielić. Zaskoczycie bliskich tym przepysznym daniem.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Żeberka w kapuście - przepis teściowej. Niechętnie przyznam, że jest w tym mistrzynią
Żeberka w kapuście - ale jakiej? Moja teściowa używa kapusty młodej, kiszonej, a czasem po prostu miesza obie kapusty. Wybierz więc taką opcję, która najbardziej ci odpowiada. Niezależnie od wybranej kapusty - danie i tak będzie pyszne, a jego przygotowanie banalnie proste. Żeberka możesz zrobić w specjalnym kociołku żeliwnym, który ustawisz w ognisku lub w naczyniu żaroodpornym.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2-3 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1-2 marchewki,
- 3-4 łyżki miodu,
- papryka,
- majeranek,
- oregano,
- papryka słodka,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Obłędne żeberka wieprzowe z piekarnika - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Żeberka dzielimy na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką słodką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu obsmażamy z dwóch stron do zamknięcia włókien. Nie musimy smażyć ich długo.
- Obieramy warzywa i kroimy je w plasterki lub paski. Obsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy też kapustę kiszoną i dusimy jeszcze chwilę.
- Następnie układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie warzywa i mieszamy. Dolewamy też ¾ szklanki wody.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Smacznego!