Placki z jabłkami robię nieco inaczej, niż babcia. Dodaję jedną przyprawę i są lepsze

Placki z jabłkami kojarzą się nam z czasami dzieciństwa, kiedy robiły nam je nasze babcie i mamy. Przepis na placki z jabłkami jest bardzo prosty, ja jednak postanowiłam go nieco zmienić i niektórym się wyda, że to profanacja, ale naprawdę - ta nieoczywista przyprawa świetnie współgra z plackami i paradoksalnie wydobywa ich słodycz.

Placki z jabłkami lub też racuszki - jak zwał, tak zwał, to przyjemnie wspomnienie z dzieciństwa i idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na placki z jabłkami jest naprawdę porosty i szybki i nikomu nie sprawi problemu. Nasze babcie zawsze robiły racuszki na słodko i takie właśnie najbardziej lubimy. Ja jednak lubię eksperymentować i ostatnio do ciasta na racuszki dodałam szczyptę pieprzu cayenne. Brzmi jak profanacja? Możliwe, ale już tak niewielka ilość ostrej przyprawy nie zmieni smaku racuszków, ale wyciągnie słodkość i w sprytny sposób ją podkreśli. Jeśli nie boisz się nowych smaków, wypróbuj ten przepis na placki z jabłkami.

Zobacz wideo

Placki z jabłkami. Dodałam nieoczywistą przyprawę - są lepsze 

Składniki:

  • 200 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • 2 średnie jabłka starte na tarce,
  • płaska łyżeczka sody,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • tłuszcz do smażenia.

Racuszki z jabłkami i pieprzem cayenne - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sodę, pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj. Jeśli zastanawiasz się, jaką mąkę wybrać, postaw na tortową - racuszki będą delikatniejsze.
  2. W innej misce roztrzep jajka za pomocą miksera, dodaj oba cukry i kiedy powstanie kogel-mogel, dodaj kefir.
  3. Mąkę stopniowo przesiewaj do miski z ubitymi jajkami z kefirem i dodaj starte jabłka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstaw je na chwilę, by gluten związał składniki.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej i natłuść niewielką ilością oleju lub masła. Następnie za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nadkładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron.

Usmażone placki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możesz podawać je, jak tylko chcesz. Polecam krem czekoladowy lub domową konfiturę albo klasycznie - oprószone cukrem pudrem. Jeśli przygotujesz takie racuszki, każdy będzie w szoku, ale zapewniam - zjedzą ze smakiem do ostatniego okruszka.

Jakie śniadania wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.