Kiedyś jadła ją biedota, dziś króluje w karczmach. Ta zupa przyjmie wszystko

Są takie przepisy, którymi lata temu raczyli się nasi dziadowie i pradziadowie, a które ostatnio wracają do łask. Jest tak między innymi w przypadku kartoflanki, którą dawno temu raczyli się biedniejsi ludzie. Dziś większość szanujących się karczm i restauracji stylizowanych na te "staropolskie" ma w menu tę zupę. Zrób ją w domu i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Kartoflanka - przepis, którego większości nie trzeba przedstawiać. To zupa, która tak naprawdę przyjmie wszystko, dlatego nie można mówić o jednym przepisie na zupę kartoflankę. Kiedyś, dawno temu, zupę z ziemniaków, jarzyn i "tłustego" jedli biedniejsi ludzie. Ziemniaki dobrze syciły, a po ciężkim dniu pracy każdy chciał się pokrzepić ciepłą strawą. Kartoflankę możesz zrobić z tego, co zalega ci w lodówce, jednak żeby była pyszna i smakowała jak z dobrej restauracji bądź karczmy, mam kilka wskazówek. Po pierwsze - wkładka - najlepiej wędzona, to nada zupie przyjemnego aromatu. Po drugie - czosnek. Zupa kartoflanka uwielbia się z czosnkiem. No i oczywiście majeranek. 

Zobacz wideo

Kartoflanka - przepis na zupę, którą kochali nasi przodkowie

Składniki:

  • 1 litr rosołu lub dowolnego, mięsnego bulionu (polecam bulion na żeberkach)
  • 7 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • ok. 100 g kiełbasy,
  • starta marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • łyżka smalcu.

Jak zrobić kartoflankę - przepis w kilku krokach:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych. Zawarta w nich skrobia przyjemnie zagęści zupę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je rosołem lub bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na zimną patelnię i wytapiaj. Później dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj razem z boczkiem, aż się zarumieni. Pamiętaj, by moc palnika nie była za wysoka.
  4. Kiedy kiełbasa się zezłoci, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Pod koniec smażenia, dodaj posiekany czosnek. Kiedy już cebula będzie jasnobrązowa, dodaj ją do zupy.
  5. Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z kromką pieczywa.

Taką zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa lub grzankami. Jeśli chcesz zrobić obiad po taniości i jednocześnie spróbować smaków, którymi raczyli się nasi bliscy żyjący na długo przed erą pizzy i makaronu ze szpinakiem. Jeśli chcesz dodatkowo podrasować kartoflankę, pod koniec gotowania, kiedy ziemniaki będą już miękkie, możesz dodać trochę soku z kiszonej kapusty

Więcej o: