Kartoflanka - przepis, którego większości nie trzeba przedstawiać. To zupa, która tak naprawdę przyjmie wszystko, dlatego nie można mówić o jednym przepisie na zupę kartoflankę. Kiedyś, dawno temu, zupę z ziemniaków, jarzyn i "tłustego" jedli biedniejsi ludzie. Ziemniaki dobrze syciły, a po ciężkim dniu pracy każdy chciał się pokrzepić ciepłą strawą. Kartoflankę możesz zrobić z tego, co zalega ci w lodówce, jednak żeby była pyszna i smakowała jak z dobrej restauracji bądź karczmy, mam kilka wskazówek. Po pierwsze - wkładka - najlepiej wędzona, to nada zupie przyjemnego aromatu. Po drugie - czosnek. Zupa kartoflanka uwielbia się z czosnkiem. No i oczywiście majeranek.
Kartoflanka - przepis na zupę, którą kochali nasi przodkowie
Składniki:
- 1 litr rosołu lub dowolnego, mięsnego bulionu (polecam bulion na żeberkach)
- 7 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- ok. 200 g boczku wędzonego
- ok. 100 g kiełbasy,
- starta marchewka
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
- łyżka smalcu.
Jak zrobić kartoflankę - przepis w kilku krokach:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych. Zawarta w nich skrobia przyjemnie zagęści zupę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je rosołem lub bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
- Boczek pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na zimną patelnię i wytapiaj. Później dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj razem z boczkiem, aż się zarumieni. Pamiętaj, by moc palnika nie była za wysoka.
- Kiedy kiełbasa się zezłoci, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Pod koniec smażenia, dodaj posiekany czosnek. Kiedy już cebula będzie jasnobrązowa, dodaj ją do zupy.
- Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z kromką pieczywa.
Taką zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa lub grzankami. Jeśli chcesz zrobić obiad po taniości i jednocześnie spróbować smaków, którymi raczyli się nasi bliscy żyjący na długo przed erą pizzy i makaronu ze szpinakiem. Jeśli chcesz dodatkowo podrasować kartoflankę, pod koniec gotowania, kiedy ziemniaki będą już miękkie, możesz dodać trochę soku z kiszonej kapusty.